suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Lastensuojelun jälkihuolto

  • Palvelu
  • 27 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kun lapsen huostassa pito päättyy, hän on oikeutettu lastensuojelun jälkihuoltoon. Jälkihuolto on lakisääteistä ja vapaehtoisuuteen perustuvaa palvelua. Jälkihuolto päättyy viimeistään, kun nuori täyttää 25 vuotta. Jälkihuollon palveluiden piiriin on mahdollista palata, vaikka siitä olisi aiemmin kieltäytynyt. Jälkihuolto on järjestettävä myös lastensuojelun avohuollon tukitoimena tapahtuneen sijo ...

Toimi näin

Jälkihuollosta ja sen toteuttamisesta sovitaan usein sijaishuollon toteutumisen aikana.

Jos sinulla on jälkihuolto-oikeus tai haluat tiedustella oikeuttasi saada jälkihuollon palvelua, voit ottaa suoraan yhteyttä jälkihuollon työntekijöihin.

Kenelle ja millä ehdoin

Jälkihuolto-oikeus syntyy, kun lapsi tai nuori on ollut sijoitettuna avohuollon tukitoimena vähintään puoli vuotta tai huostaanoton kautta sijaishuollossa. Jälkihuolto on vapaaehtoinen palvelu.

Oikeus jälkihuoltoon päättyy viimeistään, kun nuori täyttää 25 vuotta.

Tausta ja lainsäädäntö

Lastensuojelun jälkihuolto tukee sijaishuollossa ollutta lasta tai nuorta, hänen vanhempiaan sekä sijaishuoltajiaan sen jälkeen, kun sijaishuolto tai muut lastensuojelutoimet ovat päättyneet. Oikeus jälkihuoltoon kestää siihen asti, että nuori täyttää 23 vuotta.

Jälkihuollossa olevaa nuorta tuetaan asumisen järjestelyissä, talousasioissa sekä opiskelua, työtä ja muuta elämää koskevissa suunnitelmissa. Jälkihuoltoa toteuttaa sosiaalityöntekijä.

Jälkihuollon järjestämisestä vastaa lähtökohtaisesti hyvinvointialue, jolla lapsen tai nuoren asuinkunta sijaitsee. Jälkihuollon kustannuksista vastaa se hyvinvointialue, joka on vastannut sijaishuollon kustannuksista.

Palvelun toteuttaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Päivitetty: 18.1.2024