suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Lastensuojelun jälkihuolto

  • Palvelu
  • 7 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Sosiaaliviranomaisen on velvollisuus tukea lasta ja nuorta huostaanoton päätyttyä jälkihuollon palveluilla. Jälkihuolto tarkoittaa opiskeluun, asumiseen, toimeentuloon ja työhön liittyvien tukitoimien suunnittelua nuoren ja eri viranomaisten kesken. Tukitoimet ja palvelut suunnitellaan yksilöllisen tarpeen mukaan jälkihuoltosuunnitelmassa. Jälkihuolto on nuorelle vapaaehtoista ja se päättyy viimeistään, kun nuori täyttää 25 vuotta.

Toimi näin

Jälkihuoltoon liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä oman kunnan lastensuojelun sosiaalityöntekijään tai sosiaaliohjaajaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Lastensuojelun jälkihuolto tukee sijaishuollossa ollutta lasta tai nuorta, hänen vanhempiaan sekä sijaishuoltajiaan sen jälkeen, kun sijaishuolto tai muut lastensuojelutoimet ovat päättyneet. Oikeus jälkihuoltoon kestää viisi vuotta tai siihen asti, että nuori täyttää 25 vuotta.

Jälkihuollon järjestämisestä vastaa lähtökohtaisesti lapsen tai nuoren asuinkunta. Jälkihuollon kustannuksista vastaa se kunta, joka on vastannut sijaishuollon kustannuksista. Jälkihuollossa olevaa nuorta tuetaan asumisen järjestelyissä, talousasioissa sekä opiskelua, työtä ja muuta elämää koskevissa suunnitelmissa. Jälkihuoltoa toteuttaa sosiaalityöntekijä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Palvelusta vastaaKainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Alue Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Ristijärvi, Sotkamo, Suomussalmi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Päivitetty: 18.11.2021