suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Lastenneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 27 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Lastenneuvolassa seuraamme lapsesi kasvua ja kehitystä sekä huolehdimme hänen rokotuksistaan vauvaiästä aina koulun alkuun asti. Tuemme perhettäsi erilaisissa lapsen kehitykseen, kasvatukseen ja hoitoon liittyvissä kysymyksissä. Lastenneuvolassa saat lisäksi tukea parisuhteeseen sekä muihin ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa. Lastenneuvolassa tuemme koko perhettä ylläpitämään terveyttä ja hyvinv ...

Toimi näin

Lastenneuvolan palveluihin ovat oikeutettuja kaikki alle kouluikäiset lapset sekä heidän huoltajansa.

Lastenneuvolat palvelevat ajanvarauksella arkipäivisin ja palvelu on maksutonta.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä. Neuvola tukee vanhempia kasvatustyössä ja lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa. Lapset saavat neuvolassa kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset.

Vauvan ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuussa, sen jälkeen vuosittain tai tarpeen mukaan. Kaikille lapsille järjestetään vähintään 15 terveystarkastusta. Lapsen suun terveydentilaa seurataan vähintään joka toinen vuosi.

Lastenneuvolassa pyritään tunnistamaan lapsen ja perheen tuen tarve mahdollisimman varhain. Lapselle ja perheelle tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja päihdepalvelujen ja lastensuojelun kanssa. Jos lapsi tai perhe tarvitsee erityistä tukea tai lapsen kehityksessä ilmenee tarkempien tutkimusten tarvetta, neuvola ohjaa asiassa eteenpäin.

Palvelun toteuttaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Päivitetty: 20.11.2023