suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Lastenneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Neuvolassa seurataan ja tuetaan lapsen ja koko perheen kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia.

Lastenneuvola tarjoaa säännölliset, erityisesti vauva-aikaan painottuvat terveystarkastukset lapsellesi kouluikään asti. Laajat terveystarkastukset ajoittuvat lapsen 4 kuukauden, 18 kuukauden ja 4 vuoden ikään ja niihin kuuluu sekä terveydenhoitajan että lääkärin terveystarkastus. Niissä käsitellä ...

Toimi näin

Varaa aika neuvolaan puhelimitse tai sähköisen ajanvarauksen kautta.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelut ovat alle kouluikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä. Neuvola tukee vanhempia kasvatustyössä ja lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa. Lapset saavat neuvolassa kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset.

Vauvan ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuussa, sen jälkeen vuosittain tai tarpeen mukaan. Kaikille lapsille järjestetään vähintään 15 terveystarkastusta. Lapsen suun terveydentilaa seurataan vähintään joka toinen vuosi.

Lastenneuvolassa pyritään tunnistamaan lapsen ja perheen tuen tarve mahdollisimman varhain. Lapselle ja perheelle tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja päihdepalvelujen ja lastensuojelun kanssa. Jos lapsi tai perhe tarvitsee erityistä tukea tai lapsen kehityksessä ilmenee tarkempien tutkimusten tarvetta, neuvola ohjaa asiassa eteenpäin.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 8.6.2023