suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Eksote)

Lastenneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 9 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Seuraamme lapsen terveydentilaa, kasvua ja kehitystä eri ikäkausina sekä annamme vanhemmille tarvittavaa ohjausta ja tukea. Neuvolakäyntien sisältö koostuu lapsen ja koko perheen hyvinvointiin liittyvistä toimenpiteistä, tutkimuksista ja seulonnoista. Erityisesti kiinnitämme huomiota parisuhteen tukemiseen, vanhemmuuden kasvuun ja perheen hyvinvoinnin lisäämiseen. Apuna käytämme seulontoja, strukturoituja kyselyjä ja kartoituksia sekä moniammatillista yhteistyötä.

Osassa neuvoloita toimii avoin iltavastaanotto ilman ajanvarausta. Vastaanotolla hoidetaan lyhyitä neuvola-asioita, esim. rokotuksia sekä lapsen kasvuun ja terveyteen liittyviä kontrolleja. Määräaikaistarkastuksia ei avoimella vastaanotolla ole mahdollista tehdä. Toiminta ei ole tarkoitettu sairaana oleville.

Toimi näin

Varaa aika neuvolan ajanvaraus- ja palvelunumerosta tai Eksoten sähköisestä asiointipalvelusta.

Eksoten ajanvarauspuhelimiin soittaminen ja jonottaminen ovat maksullisia. Hinta riippuu soittajan puhelinliittymästä. Matkapuhelimesta maksu on keskimäärin 7-10 snt/min.​​​

Kenelle ja millä ehdoin

Lastenneuvolassa hoidamme 0–5-vuotiaiden ikäkausitarkastukset.

Kuusi vuotta täyttävän lapsen terveystarkastuksen voit varata sen koulun terveydenhoitajalta, jonne lapsi menee ensimmäiselle luokalle.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Vauvan ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuussa, sen jälkeen vuosittain tai tarpeen mukaan. Kaikille lapsille järjestetään vähintään 15 terveystarkastusta.

Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä. Neuvola tukee vanhempia kasvatustyössä ja lapsen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimisessa. Lapset saavat neuvolassa kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Lapsen suun terveydentilaa seurataan vähintään joka toinen vuosi.

Lastenneuvolassa pyritään tunnistamaan lapsen ja perheen tuen tarve mahdollisimman varhain. Lapselle ja perheelle tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja päihdepalvelujen ja lastensuojelun kanssa. Jos lapsi tai perhe tarvitsee erityistä tukea tai lapsen kehityksessä ilmenee tarkempien tutkimusten tarvetta, neuvola ohjaa asiassa eteenpäin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEtelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Eksote)
Palvelusta vastaaEtelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Eksote)
Alue Imatra, Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale, Taipalsaari
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Eksote)
Päivitetty: 1.7.2022