suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Lasten ja nuorten fysioterapian palvelut

  • Palvelu
  • 19 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Fysioterapia on lääkinnällistä kuntoutusta. Lasten fysioterapian tavoitteena on tukea lapsen mahdollisimman normaalia motorista kehitystä.

Fysioterapiaan liittyy kiinteästi lapsen vanhemmille annettava ohjaus. Lisäksi lasten fysioterapeutti tekee ryhtitarkastuksia, arvioi motorista liikkumista sekä ohjaa ja neuvoo vanhempia tuki- ja liikuntaelinongelmien hoidossa. Myös apuvälineiden hankinta, so ...

Toimi näin

Lapset ja nuoret ohjautuvat fysioterapeutille tyypillisimmin neuvolan tai koulun terveydenhoitajan, lääkärin, erityistyöntekijän tai erikoissairaanhoidon lähetteellä. Lisäksi fysioterapiaan voi tulla lapsen tai nuoren huoltajan yhteydenotolla.

Kenelle ja millä ehdoin

Fysioterapiaan ohjautuu vauva ikäisiä, joilla motorinen kehitys on viivästynyt tai poikkeava sekä leikki-ikäisiä lapsia, joilla on arjen liikkumisessa pulmia tai taidot jäävät ikätasosta. Fysioterapiaan ohjautuu myös kouluikäisiä lapsia ja nuoria sekä opiskelijoita, joilla on tuki- ja liikuntaelimistön-oireita.

Tausta ja lainsäädäntö

Fysioterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tarkoituksena on kivun poistaminen sekä liikunta-, toiminta- ja työkyvyn parantaminen. Fysioterapia perustuu potilaan haastatteluun ja tutkimiseen sekä niiden pohjalta tehtyyn kliiniseen päättelyyn. Fysioterapiaan kuuluu ohjausta, neuvontaa, terapeuttista harjoittelua ja manuaalista terapiaa.

Fysioterapiassa hoidetaan esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön kipuja sekä erilaisia liikunta- ja rasitusvammoja. Hoidossa korostuu potilaan oma aktiivisuus.

Fysioterapeutti tutkii potilaan asentoa, arvioi liikkuvuutta ja pyrkii löytämään ongelman aiheuttajan. Hän tekee potilaalle harjoitusohjelman ja ohjaa ja neuvoo harjoitteiden tekemisessä. Fysioterapeutti myös arvioi hoidon edistymistä jokaisella käynnillä.

Palvelun toteuttaa

Pohjois-Savon hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pohjois-Savon hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pohjois-Savon hyvinvointialue
Päivitetty: 16.3.2023