suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Lasten- ja nuorisopsykiatria

  • Palvelu
  • 9 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikoiden tehtävänä on lasten ja nuorten hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja kehityksen edistäminen ja mielenterveyden ongelmien tutkiminen ja hoito. Palvelut toteutetaan yhteistyössä lapsen/nuoren, perheen sekä verkoston kanssa. Tutkimukseen ja hoitoon pääsee lääkärin lähetteellä. Käynnit poliklinikoilla ovat perheelle maksuttomia.​

​​Etelä-Karjalan hyvinvointialue ...

Toimi näin

Lähetteen saa perusterveydenhuollosta, esimerkiksi perheneuvonnasta ja nuorten avusta tai opiskeluhuollon palveluista.

Arkisin lasten ja nuorten mielenterveyspäivystys toimii terveyskeskuksen tai sairaalan yhteydessä. Iltaisin, viikonloppuisin ja juhlapyhinä hoitoon hakeudutaan yhteispäivystyksen kautta. Ennen hoitoon hakeutumista tulee soittaa päivystysapuun numeroon 116117.

Kenelle ja millä ehdoin

Lastenpsykiatrian poliklinikalla asiakkaina ovat 0-12-vuotiaat ja nuorisopsykiatrian poliklinikalla 13-17-vuotiaat. Asiakkaaksi pääsee lääkärin lähetteellä.

Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyspalveluilla tarkoitetaan toimintaa, joka pyrkii estämään, lievittämään ja hoitamaan mielenterveyden häiriöitä ja niiden seurauksia. Mielenterveyspalveluihin kuuluvat myös ennalta ehkäisevä työ ja asukkaiden elinolosuhteiden kehittäminen mielenterveyttä tukeviksi.

Käytännössä mielenterveyspalvelut tarkoittavat mielenterveyshäiriöiden tutkimusta, hoitoa ja kuntoutusta. Palveluihin kuuluvat myös niitä tarvitsevan henkilön ohjaus, neuvonta ja psykososiaalinen tuki. Mielenterveyspalveluja tarjotaan sosiaalihuollossa, perusterveydenhuollossa. esimerkiksi sosiaali- ja terveyskeskuksissa, sekä psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa avohoitona tai sairaalahoitona.

Palvelun toteuttaa

Etelä-Karjalan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Päivitetty: 24.1.2024