suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Etelä-Savon hyvinvointialue

Lapsen elatusavun turvaaminen

  • Palvelu
  • 12 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Molemmilla vanhemmilla on elatusvelvollisuus alaikäisestä lapsestaan.

Jos lapsi ei asu pysyvästi vanhempansa luona tai mikäli vanhempi ei muulla tavoin huolehdi hänen elatuksestaan, lapselle voidaan vahvistaa suoritettavaksi elatusapua. Vanhemmat voivat sopia lapsen elatusavusta ja sen suuruudesta keskenään tai lastenvalvojan luona. Vanhempien keskinäinen sopimus ei ole ulosottokelpoinen eikä se ...

Toimi näin

Neuvoja ja ohjeita saat lastenvalvojalta lapsen elatusapua koskevissa asioissa.

Kenelle ja millä ehdoin

Varaa aika lastenvalvojalle lapsen elatusapua koskevissa sopimusasioissa

Tausta ja lainsäädäntö

Alle 18-vuotiaan vanhempina voitte eron yhteydessä sopia lapsenne elatuksesta. Sopimus on tehtävä kirjallisesti ja annettava vahvistettavaksi sen hyvinvointialueen lastenvalvojalle, jolla lapsen kotikunta sijaitsee.

Jos lapsi ei asu Suomessa, sopimus vahvistetaan hyvinvointialueella, jossa elatusvelvollisen kotikunta sijaitsee. Asiassa neuvoo ja auttaa lastenvalvoja.

Elatusapu voidaan vahvistaa myös tuomioistuimen päätöksellä. Vahvistetun elatusavun määrää voidaan muuttaa, jos olosuhteet olennaisesti muuttuvat.

Jos elatusapu jää liian pieneksi tai jos elatusvelvollisena et pysty sitä maksamaan, lapsen elatuksen turvaa Kelan maksama elatustuki, jota lapsen huoltajan on erikseen haettava.

Palvelun toteuttaa

Etelä-Savon hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Etelä-Savon hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Etelä-Savon hyvinvointialue
Päivitetty: 7.12.2022