suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Laboratoriopalvelut

  • Palvelu
  • 18 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluihin tarvitaan lääkärin tai hoitajan lähete. Laboratorioissa on käytössä internet- ja puhelinajanvaraus.

On tärkeää, että noudatat laboratoriotutkimuksia varten saamiasi valmistautumisohjeita. Useat näytteenottoa edeltävät tekijät, kuten ruokailu, ruumiillinen rasitus, tupakka, alkoholi ja lääkkeet, voivat vaikuttaa laboratoriotutkimusten tuloksiin. Mone ...

Toimi näin

Laboratorioissa on käytössä internet- ja puhelinajanvaraus. Toimipisteiden ajanvarauksen yhteystiedot löydät kunkin toimipisteen yhteystiedoista. Löydät kaikki toimipisteet NÄIN ASIOIT – otsakkeen alta.

Lähete täytyy olla tehtynä aikaa varattaessa. Mikäli sinulle ei ole tehty lähetettä, ota yhteys omaan hoitoyksikköösi.

Mikäli olet saanut lähetteen perusterveydenhuollosta, voit varata ajan itse netissä tai puhelimitse.

Mikäli olet saanut Seinäjoen keskussairaalasta kutsun laboratorioon, on sinulle varattu aika näytteenottoon valmiiksi. Kutsuun on kirjattuna näytteenottoaika- ja paikka. Mikäli haluat muuttaa kutsussa mainittua ajanvarausta, ota yhteys lähetteen antaneeseen hoitoyksikköön. Yhteystiedot löydät kutsusta.

Muista noudattaa saamiasi valmistautumisohjeita. Ohjeet saat varatessasi ajan laboratorioon netissä tai puhelimitse.

Mikäli sinulle on lähetetty kutsu laboratorioon, löydät valmistautumisohjeet kutsusta.

Saavu laboratorioon ajoissa, sillä ennen näytteenottoa on suositeltavaa istua noin 15 minuuttia, että verenkierto tasaantuu ja tulokset ovat luotettavia.

Kenelle ja millä ehdoin

Asiointi laboratoriossa edellyttää lääkärin tai hoitajan laatimaa lähetettä. Näyte voidaan ottaa vain, jos olet noudattanut annettuja valmistautumisohjeita.

Lisätietoja laboratoriopalveluista hyvinvointialueen sivuilta osoitteesta: https://www.hyvaep.fi/palvelu/laboratorio/ .

Tausta ja lainsäädäntö

Terveydenhuollon laboratorioissa tutkitaan ja analysoidaan esimerkiksi veri-, virtsa- ja solunäytteitä ja tehdään testejä. Tarvitset julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluihin lääkärin tai hoitajan lähetteen. Lähetteessä määritellään, mitä asioita näytteestä tutkitaan. Tutustu ennen näytteenantoa hoitavan lääkärin tai laboratorion antamiin ohjeisiin. Esimerkiksi syöminen tai juominen voi ennen näytteenantoa olla rajoitettua.

Joihinkin yksityisiin laboratoriopalveluihin voi hakeutua myös ilman lähetettä, jos osaa itse määritellä, millaisia laboratoriotutkimuksia tarvitsee. Yksityiset laboratoriot laskuttavat palveluistaan hinnastojensa mukaan.

Palvelun toteuttaa

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 2.5.2024