suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Puolustusvoimat

Kutsunnat

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Jokainen miespuolinen Suomen kansalainen osallistuu kutsuntoihin sinä vuonna, jolloin hän täyttää 18 vuotta. Kutsunnat pidetään vuosittain elo-joulukuussa. Kutsunnanalaisille ilmoitetaan postitse kotiosoitteeseen kutsuntojen järjestämisestä. Lisäksi kutsuntakuulutus on luettavissa puolustusvoimien verkkosivuilta ja kunnan viralliselta ilmoitustaululta.

Kutsuntatilaisuudessa annetaan tietoja varusmiespalveluksesta, tarkastetaan palveluskelpoisuus ja päätetään palveluksesta. Kutsunnanalaisilta tarkastetaan henkilötiedot, terveydentila ja kuullaan toivomukset varusmiespalveluksen suhteen. Kutsunnoissa käytettävissä olevien tietojen pohjalta määritetään sopivuus varusmiespalvelukseen eli palveluskelpoisuus. Lisäksi kutsunnoissa päätetään palvelusajankohta ja -paikka tai palveluksesta vapauttaminen.

Toimi näin

Ennakkokyselylomake vaikuttaa palveluskelpoisuuden, palveluspaikan ja koulutushaaran määrittämiseen. Täytä kyselylomake huolellisesti ja ota se mukaan ennakkoterveystarkastukseen. Kutsuntaikäisten miesten terveystarkastukset suoritetaan ennen syksyn kutsuntatilaisuuksia. Terveystarkastukset suoritetaan useimmiten oman oppilaitoksen tiloissa, tarkemmat tiedot terveystarkastuksista toimitetaan kutsuntakuulutuksen mukana kotiosoitteeseen.

Yleisiä palveluksen aloittamisaikoja on kaksi vuodessa tammi- ja heinäkuussa. Varusmiespalvelus kannattaa aloittaa mahdollisimman pian koulun päättämisen jälkeen, ennen perheen perustamista ja pitkäaikaisten opintojen aloittamista. Palveluksen aloittamisajankohtaa voidaan muuttaa painavista syistä hakemuksella.

Tavoitteena on, että sotilaskoulutus ja -tehtävä vastaavat asevelvollisen koulutusta, ammattia, tulevaisuuden suunnitelmia, taitoja sekä harrastuksia. Pyri selkiyttämään aselaji- ja koulutushaaratoiveesi ennen kutsuntoja. Missä tehtävissä voisit hyödyntää siviilitietojasi ja -taitojasi ja mistä sotilaskoulutuksesta sinulle olisi eniten hyötyä tulevaisuudessa? Ilmoita toiveesi kutsuntalautakunnalle.

Kenelle ja millä ehdoin

Kutsunnat perustuvat asevelvollisuuslakiin. Kutsunnat koskevat miespuolisia Suomen kansalaisia, jotka kyseisenä vuonna täyttävät 18 vuotta. Lisäksi kutsuntoihin osallistuvat ne, jotka on määrätty sen vuoden kutsunnoissa uudelleen tarkastettavaksi sekä alle 30-vuotiaat, jotka ovat jääneet edellisiin kutsuntoihin saapumatta ja joita ei ole erikseen tarkastettu.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPuolustusvoimat
Palvelusta vastaaPuolustusvoimat
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Puolustusvoimat
Päivitetty: 10.2.2020