suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Kuntouttava päivätoiminta

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kuntouttava päivätoiminta tarjoaa sinulle virkistystä ja toimintaa, kun olet ikääntynyt henkilö ja asut omassa kodissasi. Kuntouttava päivätoiminta tukee selviytymistäsi kotioloissa mahdollisimman pitkään. Päivätoiminnassa järjestetään virikkeellistä, kuntouttavaa, omatoimisuutta tukevaa ja sosiaalisia kontakteja ylläpitävää toimintaa.

Voit saada kuntouttavaa päivätoimintaa yleensä yhtenä päivänä ...

Toimi näin

Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa ikäihmisten palveluihin liittyen, ota ensisijaisesti yhteyttä Pirkanmaan Kotitoriin puhelimitse, sähköpostitse tai chat-palvelussa. Pirkanmaan Kotitori on yleinen ohjaus- ja neuvontapiste ikääntyneille, vammaisille henkilöille sekä mielenterveys- ja päihdeasioissa tukea tarvitseville ja heidän läheisilleen.

Ensivaiheen neuvontaa saat myös kaikilta lähitoreilta.

Jos olet jo palveluiden piirissä, voit olla yhteydessä suoraan oman alueesi asiakasohjaukseen.

Asiakasohjaaja selvittää yhdessä sinun ja läheistesi kanssa tilannettasi ja tuen tarvetta. Asiakasohjaaja neuvoo ja ohjaa sinut oikean palvelun piiriin. Asiakasohjaaja kertoo sinulle tarkemmin palveluiden saannin kriteereistä, palveluiden hinnoista sekä yhteystiedoista. Neuvonta on sinulle maksutonta.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on tarkoitettu ensisijaisesti säännöllisen kotihoidon ja omaishoidon tuen asiakkaille.

Kuntouttava päivätoiminta on tavoitteellista psyykkisen, fyysisen, sosiaalisen tukemisen toimintaa osallistuen tai osallistaen joko osa- tai kokopäiväisesti.

Kuntouttava päivätoiminta voidaan myöntää, mikäli

  • sinulla on oma motivaatio osallistua päivätoimintaan
  • kykenet toimimaan ryhmässä ja hyödyt ryhmätoiminnasta ja -kuntoutuksesta eikä sinulla ole yksilöllisen kuntoutuksen tarvetta
  • sinulla on ohjauksen ja valvonnan tarvetta tai tarve saada apua päivittäisissä toiminnoissasi

Pirkanmaan hyvinvointialueella palveluiden myöntämisen edellytyksenä on, että ammattilainen on arvioinut palveluntarpeesi yhteistyössä sinun ja tarvittaessa omaistesi, läheistesi tai sinulle määrätyn edunvalvojan kanssa. Palveluntarpeesi arviointi perustuu RAI-arviointijärjestelmän avulla saataviin mittarituloksiin. RAI (Resident Assessment Instrument) on standardoitu tiedonkeruun ja havainnoinnin välineistö.

Tausta ja lainsäädäntö

Vammaisille henkilöille, ikääntyneille ja muille sosiaalihuollon palveluiden käyttäjille järjestetään päivätoimintaa, joka tukee itsenäistä selviytymistä, edistää ihmissuhteita ja tarjoaa mielekästä tekemistä. Päivätoiminnassa voidaan esimerkiksi pelata pelejä, kuunnella musiikkia, tanssia tai harrastaa muuta liikuntaa, ulkoilla ja keskustella ohjatusti tai vapaamuotoisesti.

Päivätoimintaa on järjestettävä mahdollisuuksien mukaan siten, että henkilö voi osallistua toimintaan viitenä päivänä viikossa tai tätä harvemmin, jos hän kykenee osallistumaan työtoimintaan osa-aikaisesti tai siihen on muu hänestä johtuva syy, esimerkiksi terveydellinen syy.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 21.2.2024