suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Valtiokonttori

Kuntatalouden tietopalvelu

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Kuntatalouden tietopalvelun tavoitteena on edistää kuntien taloustietojen keruuta, tietovarastointia ja raportointia niin, että taloustiedot ovat mahdollisimman ajantasaisia sekä vertailukelpoisia ja avoimesti kaikkien saatavilla.

Vuodesta 2021 alkaen kuntien ja kuntayhtymien taloustietojen keruuvastuu on Valtiokonttorilla. Kuntatalouden tietopalveluun kerättävää tietoa tuottavat kunnat, kuntayhtymät, kunnalliset liikelaitokset ja vesihuollon taseyksiköt. Valtiokonttorin tehtäviä ovat myös kuntien taloustietojen rekisterinpito ja tietojen raportointi.

Toimi näin

Kuntatalouden tietopalvelu muodostuu useammasta erillisestä järjestelmästä.

  • Taloustietojen siirtopalvelun kautta kunnat raportoivat tietojärjestelmistään XBRL- tai CSV-muotoista aineistoa.
  • Hyväksyntäpalvelussa raportoija voi tarkastella lähettämiään tietoja, tiedoille tehtyjen tarkastusten tuloksia sekä kommentoida havaintoja ja loputa hyväksyä tiedot julkaistaviksi.
  • Hyväksytyt taloustiedot siirtyvät rekisteripalveluun, joka toimii taloustietojen tietovarastona. Rekisteripalvelu tarjoaa myös avoimen rajapinnan, jonka kautta tietokantaan tallennettuja tietoja voidaan hyödyntää.
  • Raportointipalvelu toteutetaan osana laajempaa Tutkihallintoa.fi-kokonaisuutta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kuntatalouden tietopalveluun kerätään taloustietoa, joka on pääosin julkista tietoa. Tiedot ovat avoimesti kaikkien saatavilla sekä avoimen rajapinnan kautta että raportointipalvelun kautta. Tutkihallintoa.fi tarjoaa taloustiedoista määriteltyjä visuaalisia vertailuraportteja.

Palvelun tärkeitä sidosryhmiä ovat mm. valtiovarainministeriö, muut ministeriöt, Kuntaliitto, Tilastokeskus, poliittiset päättäjät, media ja kansalaiset.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaValtiokonttori
Palvelusta vastaaValtiokonttori
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Valtiokonttori
Päivitetty: 15.12.2021