suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ypäjän kunta

Kuntalaisaloite

  • Palvelu
  • Ypäjä
  • Julkinen palvelu

Kuntalain mukaan kunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Kuntalaisaloite on virallinen ja säädelty aloitemenettely. Kuntalaisaloite käsitellään muodollisemmin kuin epävirallinen palaute. Aloitteet merkitään tiedoksi kunnanhallituksen kokouksessa ja lähetetään sen jälkeen valmisteltavaksi toimialoille. Tämä jälkeen aloitteeseen vastataan. Tehdyt kuntalaisaloitteet kootaan ja annetaan tiedoksi kunnanvaltuustolle vuosittain. Aloite tehdään vapaamuotoisesti, mutta kirjallisesti. Nimettömiä aloitteita ei käsitellä. Voit toimittaa aloitteen kunnan yhteispalvelupisteeseen. Aloitteen voi tehdä myös Kuntalaisaloite.fi -verkkopalvelussa. Kuntalaisaloite.fi on oikeusministeriön tarjoama palvelu, ja sen käyttö on turvallista ja maksutonta. Kuntalaisaloite.fi -verkkopalvelussa voit tehdä kuntalaisaloitteita sekä kannattaa ja seurata muiden tekemiä aloitteita.

Toimi näin

Toimita aloite kuntaan sähköisesti tai paperilla.

Kenelle ja millä ehdoin

Kunnan asukkaalla, kunnassa kiinteää omaisuutta omistavalla tai hallitsevalla sekä kunnassa toimivalla yhteisöllä ja säätiöllä on oikeus tehdä aloitteita asioissa, jotka koskevat kunnan toimintaa. Lisäksi kunnan palvelun käyttäjällä on oikeus tehdä aloitteita kyseistä kunnan palvelua koskevassa asiassa.

Yhteisöllä ja säätiöllä tarkoitetaan tahoja, jolla on kunnassa omistusta tai yhteys palveluun. Tällainen yhteisö tai säätiö voi olla paikallinen, alueellinen tai valtakunnallinen.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Kuntalaisaloite koskee yleensä jonkin palvelun tai asian kehittämistä yleisellä tasolla. Toimivaltaisen kunnan viranomaisen pitää ottaa aloite käsittelyyn mahdollisimman pian. Kunnan kuuluu kaikissa tapauksissa vastata aloitteen tekijälle ja ilmoittaa, mihin toimiin aloitteen johdosta on ryhdytty.

Vähintään viisi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista voi tehdä aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä. Jos vähintään viisi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista tekee yhdessä aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä, valtuuston on päätettävä viipymättä, järjestetäänkö kunnallinen kansanäänestys.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaYpäjän kunta
Palvelusta vastaaYpäjän kunta
Alue Ypäjä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Ypäjän kunta
Päivitetty: 7.1.2021