suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vimpelin kunta

Kuntalaisaloite

  • Palvelu
  • Vimpeli
  • Julkinen palvelu

Kuntalaiset, yksin tai ryhmänä, voivat tehdä kunnan toimintaa koskevia aloitteita. Aloitteen tekijälle ilmoitetaan aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet.

Toimi näin

Toimita aloite kuntaan sähköisesti tai paperilla.

Kenelle ja millä ehdoin

Kunnan asukkaalla, kunnassa kiinteää omaisuutta omistavalla tai hallitsevalla sekä kunnassa toimivalla yhteisöllä ja säätiöllä on oikeus tehdä aloitteita asioissa, jotka koskevat kunnan toimintaa. Lisäksi kunnan palvelun käyttäjällä on oikeus tehdä aloitteita kyseistä kunnan palvelua koskevassa asiassa.

Yhteisöllä ja säätiöllä tarkoitetaan tahoja, jolla on kunnassa omistusta tai yhteys palveluun. Tällainen yhteisö tai säätiö voi olla paikallinen, alueellinen tai valtakunnallinen.

Kuntalaiset, yksin tai ryhmänä, voivat tehdä kaupungin toimintaa koskevia aloitteita. Kirjalliset, vapaamuotoiset aloitteet voi toimittaa Vimpelin kunnan kirjaamoon: Vimpelin kunta, Patruunantie 15, 62800 Vimpeli tai lähettää sähköpostitse: vimpelin.kunta@vimpeli.fi.

Aloitteen voi tehdä myös Kuntalaisaloite.fi -verkkopalvelussa (www.kuntalaisaloite.fi), joka on oikeusministeriön tarjoama turvallinen ja maksuton palvelu. Aloitteen tekijälle ilmoitetaan aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Kuntalaisaloite koskee yleensä jonkin palvelun tai asian kehittämistä yleisellä tasolla. Toimivaltaisen kunnan viranomaisen pitää ottaa aloite käsittelyyn mahdollisimman pian. Kunnan kuuluu kaikissa tapauksissa vastata aloitteen tekijälle ja ilmoittaa, mihin toimiin aloitteen johdosta on ryhdytty.

Vähintään viisi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista voi tehdä aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä. Jos vähintään viisi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista tekee yhdessä aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä, valtuuston on päätettävä viipymättä, järjestetäänkö kunnallinen kansanäänestys.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVimpelin kunta
Palvelusta vastaaVimpelin kunta
Alue Vimpeli
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Vimpelin kunta
Päivitetty: 7.1.2021