suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Porin kaupunki

Kuntalaisaloite

  • Palvelu
  • Pori
  • Julkinen palvelu

Haluatko osallistua Porin kaupungin kehittämiseen? Kaupunki on meitä kaikkia varten. Jotta meillä olisi viihtyisä elinympäristö ja kuntalaisten tarpeita vastaavat palvelut, otamme mielellämme vastaan ideoita alueen, sen palveluiden ja esimerkiksi osallisuuden kehittämiseen. Pääsääntöisesti aloitteen tulee palvella kuntalaisia yleisesti tai muuta laajempaa kohderyhmää.

Kuntalaisaloite tehdään kirj ...

Toimi näin

Toimita aloite kuntaan sähköisesti tai paperilla.

Aloitteen voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@pori.fi tai kirjeitse osoitteeseen Porin kaupunki, PL 121, 28101 Pori. Vaihtoehtoisesti aloitteen voi jättää myös Porin kaupungin palvelupiste Porinaan (os. Yrjönkatu 6 B katutaso), josta se toimitetaan edelleen kirjaamoon kirjattavaksi.

Kenelle ja millä ehdoin

Kunnan asukkaalla, kunnassa kiinteää omaisuutta omistavalla tai hallitsevalla sekä kunnassa toimivalla yhteisöllä ja säätiöllä on oikeus tehdä aloitteita asioissa, jotka koskevat kunnan toimintaa. Lisäksi kunnan palvelun käyttäjällä on oikeus tehdä aloitteita kyseistä kunnan palvelua koskevassa asiassa.

Yhteisöllä ja säätiöllä tarkoitetaan tahoja, jolla on kunnassa omistusta tai yhteys palveluun. Tällainen yhteisö tai säätiö voi olla paikallinen, alueellinen tai valtakunnallinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Kuntalaisaloite koskee yleensä jonkin palvelun tai asian kehittämistä yleisellä tasolla. Toimivaltaisen kunnan viranomaisen pitää ottaa aloite käsittelyyn mahdollisimman pian. Kunnan kuuluu kaikissa tapauksissa vastata aloitteen tekijälle ja ilmoittaa, mihin toimiin aloitteen johdosta on ryhdytty.

Vähintään viisi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista voi tehdä aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä. Jos vähintään viisi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista tekee yhdessä aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä, valtuuston on päätettävä viipymättä, järjestetäänkö kunnallinen kansanäänestys.

Palvelun toteuttaa

Porin kaupunki

Palvelusta vastaa

Porin kaupunki
Tekstistä vastaa: Porin kaupunki
Päivitetty: 18.5.2022