suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Porin kaupunki

Kuntalaisaloite

  • Palvelu
  • Pori
  • Julkinen palvelu

Haluatko osallistua Porin kaupungin kehittämiseen? Kaupunki on meitä kaikkia varten. Jotta meillä olisi viihtyisä elinympäristö ja kuntalaisten tarpeita vastaavat palvelut, otamme mielellämme vastaan ideoita alueen, sen palveluiden ja esimerkiksi osallisuuden kehittämiseen. Pääsääntöisesti aloitteen tulee palvella kuntalaisia yleisesti tai muuta laajempaa kohderyhmää.

Kuntalaisaloite tehdään kirjallisesti ja vapaamuotoisesti. Nimettömiä aloitteita ei käsitellä. Kirjaamossa aloite kirjataan saapuneeksi ja se lähetetään valmisteltavaksi toimialalle, jonka tehtävään asia kuuluu. Kun aloite on tullut loppuun käsitellyksi, aloitteen tekijälle lähetetään vastaus.

Toimi näin

Toimita aloite kuntaan sähköisesti tai paperilla.

Aloitteen voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@pori.fi tai kirjeitse osoitteeseen Porin kaupunki, PL 121, 28101 Pori. Vaihtoehtoisesti aloitteen voi jättää myös Porin kaupungin palvelupiste Porinaan (os. Yrjönkatu 6 B katutaso), josta se toimitetaan edelleen kirjaamoon kirjattavaksi.

Kenelle ja millä ehdoin

Kuntalaisaloitteen voi tehdä asukas tai henkilö, joka hallitsee tai omistaa kunnassa sijaitsevaa kiinteää omaisuutta. Aloitteen voi kotikunnassaan tehdä myös yhteisö, laitos tai säätiö.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Kunnan asukkailla ja muilla jäsenillä on oikeus tehdä kunnalle aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Aloite koskee yleensä jonkin palvelun tai asian kehittämistä yleisellä tasolla. Kunnan kuuluu kaikissa tapauksissa vastata aloitteen tekijälle ja ilmoittaa, mihin toimiin aloitteen johdosta on ryhdytty.

Jos aloitteen allekirjoittaa vähintään kaksi prosenttia kunnan äänioikeutetuista asukkaista, valtuuston on otettava aloite käsittelyyn kuuden kuukauden kuluessa.

Vähintään viisi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista voi tehdä aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä. Jos vähintään viisi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista tekee yhdessä aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä, valtuuston on päätettävä viipymättä, järjestetäänkö kunnallinen kansanäänestys.

Perustiedot

Palvelusta vastaaPorin kaupunki
Palvelun toteuttaaPorin kaupunki
Alue Pori
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Porin kaupunki
Päivitetty: 1.8.2019