suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Lieksan kaupunki

Kuntalaisaloite

  • Palvelu
  • Lieksa
  • Julkinen palvelu

Kaupunki on meitä kaikkia varten. Lieksalainen on vastuullinen, aktiivinen ja tiedostava. Kunnan asukkaalla sekä kunnassa toimivalla yhteisöllä ja säätiöllä on oikeus tehdä kunnalle aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Otamme mielellämme vastaan ideoita alueen, sen palveluiden ja esimerkiksi osallisuuden kehittämiseen. Pääsääntöisesti aloitteen tulee palvella kuntalaisia yleisesti tai muuta laajempaa kohderyhmää.

Toimi näin

Toimita aloite kuntaan sähköisesti tai paperilla.

Aloite toimitetaan kuntaan sähköisesti tai paperilla. Aloite voidaan tehdä sähköiselle aloitelomakkeelle tai vapaamuotoisesti sähköpostilla tai kirjeenä kirjaamoon.

Kenelle ja millä ehdoin

Kuntalaisaloitteen voi tehdä asukas tai henkilö, joka hallitsee tai omistaa kunnassa sijaitsevaa kiinteää omaisuutta. Aloitteen voi kotikunnassaan tehdä myös yhteisö, laitos tai säätiö.

Kuntalaisaloitteen voi tehdä asukas tai henkilö, joka hallitsee tai omistaa kunnassa sijaitsevaa kiinteää omaisuutta. Aloitteen voi kotikunnassaan tehdä myös yhteisö tai säätiö.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Kunnan asukkailla ja muilla jäsenillä on oikeus tehdä kunnalle aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Aloite koskee yleensä jonkin palvelun tai asian kehittämistä yleisellä tasolla. Kunnan kuuluu kaikissa tapauksissa vastata aloitteen tekijälle ja ilmoittaa, mihin toimiin aloitteen johdosta on ryhdytty.

Jos aloitteen allekirjoittaa vähintään kaksi prosenttia kunnan äänioikeutetuista asukkaista, valtuuston on otettava aloite käsittelyyn kuuden kuukauden kuluessa.

Vähintään viisi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista voi tehdä aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä. Jos vähintään viisi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista tekee yhdessä aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä, valtuuston on päätettävä viipymättä, järjestetäänkö kunnallinen kansanäänestys.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLieksan kaupunki
Palvelusta vastaaLieksan kaupunki
Alue Lieksa
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Lieksan kaupunki
Päivitetty: 16.8.2019