suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Mikkelin kaupunki

Kunnallinen päiväkotihoito

  • Palvelu
  • Mikkeli
  • Julkinen palvelu

Mikkelissä on 23 kunnallista päiväkotia, joissa on alle 3-vuotiaiden, 3–5-vuotiaiden, 1–5-vuotiaiden ja esiopetusikäisten lasten ryhmiä sekä erityistä tukea tarvitsevien lasten pienryhmiä.

Päiväkodit ovat yleensä avoinna klo 6.30–17 välillä. Osassa päiväkodeista on laajennettu aukiolo ja osassa tarjotaan vuorohoitoa.

Päiväkotien toiminta perustuu sekä valtakunnalliseen että paikalliseen varhai ...

Toimi näin

Hae varhaiskasvatuspaikkaa lapselle viimeistään neljä kuukautta ennen päivähoidossa aloittamista.

Varhaiskasvatukseen haetaan eDaisy asioinnissa ja lapsella pitää olla suomalainen henkilötunnus. Hakemuksen voi täyttää myös kaupungin asiointipisteen päättellä.

Palveluun kirjaudutaan lapsen huoltajan verkkopankkitunnuksilla. Jokaisesta lapsesta tehdään oma hakemus.

Hakemuksen voi aina peruuttaa, mikäli paikkaa ei tarvitsekaan. Sähköiseen hakemukseen ei voi itse tehdä muutoksia. Muutokset ja peruutukset tehdään olemalla yhteydessä palveluohjaukseen.

Varhaiskasvatukseen voi hakea ympäri vuoden. Kunnalliseen varhaiskasvatukseen on toimitettava sähköinen hakemus viimeistään 4 kk ennen kuin lapsi tarvitsee varhaiskasvatuspaikan. Hakemus on voimassa yhden vuoden saapumispäivästä lukien. Jos varhaiskasvatuspaikkaa tarvitaan elokuun alusta, tulee hakemus olla jätettynä maaliskuun loppuun mennessä ja perheet saavat tiedon juhannukseen mennessä.

Mikäli huoltaja kieltäytyy myönnetystä varhaiskasvatuspaikasta, tulee huoltajan tehdä uusi hakemus. Tällöin noudatetaan yllä mainittua neljän kuukauden käsittelyaikaa uutta paikkaa järjestettäessä.

Kun lapsella on jo varhaiskasvatuspaikka ja lapsi halutaan vaihtaa toiseen yksikköön, tulee lapselle tehdä muutosilmoitus (toive hoitopaikan vaihdosta) eDaisy asioinnissa. Muutospäätös voidaan tehdä, jos toisessa yksikössä on vapaa paikka, varhaiskasvatuksen kokonaistilanne huomioiden. Pääsääntöisesti vaihdot toteutetaan elokuussa toimintakauden alussa ja muutosilmoitus on tehtävä helmikuun aikana.

Palvelukoordinaattori vastaanottaa hakemuksen ja ottaa huoltajaan yhteyttä hakemustietojen tarkentamiseksi ja sopivan hoitopaikan löytämiseksi. Palvelukoordinaattori kartoittaa sopivat vapaat varhaiskasvatuspaikat ja päätös varhaiskasvatuspaikasta tehdään yhteistyössä päiväkodinjohtajien kanssa. Paikkatoiveet pystytään parhaiten täyttämään, jos hoidon alkaminen sijoittuu uuden toimintakauden alkupuolelle. Palvelukoordinaattori ilmoittaa huoltajalle paikan järjestymisestä ja huoltajat saavat sähköisen varhaiskasvatuspäätöksen eDaisy -asiointiin.

Tulevasta hoitopaikasta otetaan huoltajaan yhteyttä ja sovitaan hoidon aloittamisesta sekä hoitopaikkaan tutustumisesta.

Kenelle ja millä ehdoin

Varhaiskasvatusta voi saada lapsi, joka ei ole vielä oppivelvollinen.

Myös oppivelvollisuusikäinen voi saada varhaiskasvatusta, jos erityiset olosuhteet sitä vaativat eikä hoitoa voi muuten järjestää.

Tausta ja lainsäädäntö

Varhaiskasvatuksen yhtenä toimintamuotona on päiväkotitoiminta, jota järjestetään päiväkodissa.

Varhaiskasvatuksen tavoitteena on tukea lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista sekä edistää hänen hyvinvointiaan. Jokaiselle lapselle laaditaan päiväkodissa varhaiskasvatussuunnitelma.

Kunnallinen päiväkotihoito voi olla joko kokopäiväistä tai osapäiväistä.

Palvelun toteuttaa

Mikkelin kaupunki

Palvelusta vastaa

Mikkelin kaupunki
Tekstistä vastaa: Mikkelin kaupunki
Päivitetty: 10.9.2021