suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ylöjärven kaupunki

Kouluruokailu

  • Palvelu
  • Ylöjärvi
  • Julkinen palvelu

Kouluruokailun tavoitteena on edistää terveyttä, antaa työtehoa päivään, ohjata terveelliseen ravitsemukseen sekä kehittää uusia ruoka- ja makutottumuksia. Koululounas täydentää kotona tapahtuvaa ruokailua.

Koululounaaseen kuuluu pääruoka, salaatti, leipä ja ravintorasva. Ruokajuomana on rasvaton maito tai piimä sekä vesi.

Kouluateria sisältää keskimäärin kolmanneksen päivän ravintotarpeesta, mikäli oppilas nauttii kaikki tarjolla olevat osat.

Ylöjärvellä kouluateriat valmistetaan kahdentoista viikon kiertävän perusruokalistan pohjalta.

Erityisruokavalioita koskevat käytännöt perustuvat kansalliseen allergiaohjelmaan (2008-2018). Turvallisen ja monipuolisen ruokavalion takaamiseksi lääkärin- tai terveydenhoitajan todistus kirjoitetaan vain, jos lapsi saa vaikeita oireita tai vältettävä ruoka-aine on ruokavaliossa keskeinen. Lievää oireilua (mm. ohimenevää suun kirvelyä ja kutinaa) aiheuttavista ruoka-aineista ei laadita erityisruokavaliotodistusta. Oireilu huomioidaan ruokailutilanteessa esimerkiksi siirtämällä kyseinen ruoka-aine syrjään.

Tausta ja lainsäädäntö

Niin osa-aikaisessa kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevat lapset ovat oikeutettuja ruokailuun ja tarvittaviin välipaloihin, joista vanhemmat maksavat hoidon kuukausittaisissa maksuissaan. Esi- ja perusopetuksen oppilaat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä. Lukiolaiset ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat ovat oikeutettuja ateriaan vähintään niinä päivinä, joina opetus tapahtuu koulussa.

Päiväkoti- ja kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon pienten lasten, koululaisten ja opiskelijoiden allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaYlöjärven kaupunki
Palvelusta vastaaYlöjärven kaupunki
Alue Ylöjärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Ylöjärven kaupunki
Päivitetty: 1.11.2021