suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ylivieskan kaupunki

Kouluruokailu

  • Palvelu
  • Ylivieska
  • Julkinen palvelu

Maksuttomaan kouluruokaan ovat koulupäivinä oikeutettuja niin esikoululaiset, peruskoululaiset kuin toisen asteen opiskelijatkin. Kouluruokailu toimii itsepalveluperiaatteella. Ruokaa voi ottaa lautaselleen niin paljon kuin itse haluaa. Lisääkin saa hakea. Kouluruoka maistuu hyvässä seurassa ja viihtyisässä ruokailuympäristössä.

Koululounaan monipuolisuuteen ja täysipainoisuuteen vaikuttaa se, miten ruoka-annos on koostettu. Ruoan ottamisessa oppilasta pyritään ohjaamaan malliannoksen avulla. Koululaisille tarjottu ateria sisältää pääruoan, salaatin, leivän, ravintorasvan ja ruokajuoman. Leipä on pääsääntöisesti näkkileipää, kerran viikossa keittopäivänä tarjotaan pehmeää leipää. Kouluruokailussa huomioidaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositukset ruoanvalmistuksessa, ruokalistasuunnittelussa ja elintarvikehankinnoissa. Kouluateria tukee koululaisen hyvinvointia ja vahvistaa terveyttä edistäviä ruokatottumuksia.

Ruokailutilanne on parhaimmillaan opetus- ja kasvatustilanne, joka tarjoaa erinomaisen tilaisuuden hyvien ruokailutapojen omaksumiseen sekä toisen huomioonottamiseen.

Ruokapalvelut valmistaa kaikki oppilaiden tarvitsemat lääkärin- tai terveydenhoitajan todistukseen perustuvat erityisruokavaliot sekä uskonnollisista ja eettisistä syistä rajoitetut ruokavaliot.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Kouluruokailu on maksutonta. Varhaiskasvatuspalvelut ovat maksullisia.

Tausta ja lainsäädäntö

Niin osa-aikaisessa kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevat lapset ovat oikeutettuja ruokailuun ja tarvittaviin välipaloihin, joista vanhemmat maksavat hoidon kuukausittaisissa maksuissaan. Esi- ja perusopetuksen oppilaat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä. Lukiolaiset ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat ovat oikeutettuja ateriaan vähintään niinä päivinä, joina opetus tapahtuu koulussa.

Päiväkoti- ja kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon pienten lasten, koululaisten ja opiskelijoiden allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaYlivieskan kaupunki
Palvelusta vastaaYlivieskan kaupunki
Alue Ylivieska
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Ylivieskan kaupunki
Päivitetty: 11.10.2021