suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Kouluruokailu

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Pyhännän kunta
Alue: Pyhäntä
Palvelun kieli: suomi

Ohjattu kouluruokailu on osa koulun antamaa terveys-, ravitsemus- ja tapakasvatusta, johon osallistuvat kaikki koulun aikuiset kasvattajat. Kouluruokailun taustalla ovat kansanravitsemuksen tarpeet ja sen tavoitteena on täydentää kodeissa tapahtuvaa ruokailua.

Pyhännän koulussa tarjottava kouluruoka on pääsääntöisesti kotimaisista raaka-aineksista tehtyä suomalaista perusruokaa - ruokalistoja ja ruokalajeja sekä aterioiden osia vaihdellaan ja uudistetaan oppilaiden makutottumuksia vastaaviksi. Hyvin suunniteltu ja maistuva kouluateria tukee koululaisen hyvinvointia ja vahvistaa terveyttä edistäviä ruokatottumuksia.

Ateriapalvelut tuottaa keskuskeittiö.


Toimi näin

Erityisruokavaliosta ilmoitetaan Ilmoitus erityisruokavaliosta -lomakkeella. Lomake toimittaa huolellisesti täytettynä kouluterveydenhoitajalle. Lomake löytyy Pyhännän kunnan internet-sivulta lomakkeista.


Kenelle ja millä ehdoin

Mikäli oppilaalla on tarvetta poikkeavaan ruokavalioon, kouluterveydenhoitaja täyttää erityisruokavaliolomakkeen oppilaan kouluuntulotarkastuksen yhteydessä.

Oppilaan huoltajalla on muilla vuosiluokilla ilmoitusvastuu kouluterveydenhuoltoon ruokavalioon tehtävistä muutoksista. Kouluterveydenhoitaja kokoaa tiedot ja välittää ne keskuskeittiölle sekä luokanvalvojille. Lomake löytyy Pyhännän kunnan internet-sivulta lomakkeista.

Palvelu on maksuton.

Kouluruokailu on maksutonta. Varhaiskasvatuspalvelut ovat maksullisia.


Tausta ja lainsäädäntö

Niin osa-aikaisessa kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevat lapset ovat oikeutettuja ruokailuun ja tarvittaviin välipaloihin, joista vanhemmat maksavat hoidon kuukausittaisissa maksuissaan. Esi- ja perusopetuksen oppilaat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä. Lukiolaiset ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat ovat oikeutettuja ateriaan vähintään niinä päivinä, joina opetus tapahtuu koulussa.

Päiväkoti- ja kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon pienten lasten, koululaisten ja opiskelijoiden allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet.


Palvelun toteuttaa: 
Pyhännän kunta