suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kaarinan kaupunki

Kouluruokailu

  • Palvelu
  • Kaarina
  • Julkinen palvelu

Kouluruokailun päätavoitteena on ylläpitää oppilaan terveyttä ja työtehoa. Kouluruokailun tulee täydentää koululaisen kotona nauttimaa ruokaa. Kouluruokailulla ohjataan terveelliseen ravitsemukseen, pyritään kehittämään ruoka- ja makutottumuksia ja opetetaan hyviä ruokailutapoja.

Kouluateria sisältää keskimäärin kolmanneksen päivän ravinnontarpeesta, mikäli oppilas nauttii kaikki tarjolla olevat ...

Toimi näin

Muuttuneista allergiaruokavalioista pyydetään ilmoittamaan sekä kouluterveydenhoitajalle että ruokapalveluihin. Jos henkilöllä on merkittävä erityisruokavalio (esim. maidoton tai gluteeniton), tulisi ruokapalveluihin ilmoittaa myös mahdollisista poissaoloista, kuten lomista ja pidemmistä sairastumisjaksoista, jottei ruokapalveluissa turhaan valmisteta erityisruokaa.

Kenelle ja millä ehdoin

Allergiaruokavalion tulee perustua lääketieteelliseen näyttöön ja erityisruokavaliot päivitetään vuosittain terveystarkastusten yhteydessä. Todistuksen allekirjoittaa terveydenhoitaja tai lääkäri. Todistus on pääasiassa voimassa yhden lukukauden (lukuun ottamatta keliaakikkoja, joilla gluteeniton dieetti on pysyvä). Jokaisen allergiaruokavalion kohdalla on tavoitteena tehdä terveydenhoitajan tai lääkärin toimesta seuranta-/purkusuunnitelma. Erityisen tärkeää on, että vakavista (anafylaksiavaaraa aiheuttavista) allergioista ilmoitetaan selkeästi ja sovitaan toimenpiteistä, mikäli henkilö saa oireita.

Tausta ja lainsäädäntö

Niin osa-aikaisessa kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevat lapset ovat oikeutettuja ruokailuun ja tarvittaviin välipaloihin, joista vanhemmat maksavat hoidon kuukausittaisissa maksuissaan. Esi- ja perusopetuksen oppilaat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä. Lukiolaiset ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat ovat oikeutettuja ateriaan vähintään niinä päivinä, joina opetus tapahtuu koulussa.

Päiväkoti- ja kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon pienten lasten, koululaisten ja opiskelijoiden allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet.

Palvelun toteuttaa

Kaarinan kaupunki

Palvelusta vastaa

Kaarinan kaupunki
Tekstistä vastaa: Kaarinan kaupunki
Päivitetty: 21.3.2022