suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio: Helsingin kaupunki

Koulumatka-avustus

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu
Alue: Helsinki
Palvelun kielet: suomi, ruotsi

Oppilaalle voidaan myöntää koulumatka-avustuksena HSL:n lippu, mikäli koulumatka on luokilla 1-6 vähintään 2 kilometriä ja luokilla 7-10 vähintään 3 kilometriä yhteen suuntaan. Koulumatkalla tarkoitetaan lyhintä jalankulkijoiden käytössä olevaa reittiä, joka mitataan koulun piha-alueen portilta oppilaan asunnon piha-alueen rajalle HSL:n kevyen liikenteen reittiopasta käyttäen.

Koulumatka-avustus myönnetään pääsääntöisesti vain oman oppilaaksiottoalueen kouluun. Koulumatka-avustus koskee myös niitä oppilaita, jotka opiskelevat erityisopetuksessa tai osallistuvat kielikylpyopetukseen tai painotettuun opetukseen, johon oppilaat on valittu soveltuvuuskokeella.

Koulumatka-avustusta voi saada myös harvinaisen A-kielen tai seitsemänneltä luokalta alkavan B-englannin opiskelun perusteella. Oman uskonnon ja oman äidinkielen opetukseen voidaan myöntää haltijamatkakortti (arvolippu).

Erityiskuljetus voidaan myöntää erillisestä huoltajan hakemuksesta psykologin, koulukuraattorin tai lääkärin lausunnon perusteella. Kuljetukset ovat yleensä yhteistaksikuljetuksia.

Yksityiset sopimuskoulut vastaavat itse oppilaskuljetuksista.

Kaupungin lukioiden ja Stadin ammattiopiston opiskelijat maksavat koulumatkansa itse, mutta voivat hakea niihin tukea Kelalta.


Kenelle ja millä ehdoin

Koulumatkatuki on tarkoitettu oppilaille, joiden koulumatkan pituus ja koulunkäynti täyttävät tuen ehdot.

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Esi-, perus- tai lisäopetuksen oppilailla on oikeus kunnan järjestämään maksuttomaan koulukuljetukseen, jos koulumatka on yli viisi kilometriä yhteen suuntaan tai jos se muutoin on oppilaan ikään tai olosuhteisiin nähden liian vaikea, rasittava tai vaarallinen.

Päivittäinen edestakainen koulumatka saa odotuksineen kestää enintään kaksi ja puoli tuntia, 13 vuotta täyttäneillä kolme tuntia.

Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona on vanhemmille myönnettävä avustus oppilaan kuljettamista ja saattamista varten.


Palvelun toteuttaa: 
Helsingin kaupunki