suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tampereen kaupunki

Kotoutumissuunnitelma

 • Palvelu
 • 22 kuntaa
 • Julkinen palvelu

Tampereen kaupunki vastaa palvelun tarjoamisesta työttömänä työnhakijoina oleville sekä työllistettyinä ja työllistymistä edistävissä palveluissa oleville maahanmuuttajille tai vieraskielisille henkilöille, joiden kotikunta on Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat tai Ylöjärvi.

Tämä perustuu työllisyyden edistämisen kuntakokeiluun, josta on säädetty lailla (Laki 1269/2020).

Sinulle laaditaan kotoutumissuunnitelma Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluissa, kun

 • olet työtön työnhakija
 • ensimmäisen oleskelulupasi tai oleskelulupakortin myöntämisestä on kulunut enintään 3 vuotta tai
 • sinun oleskeluoikeuden rekisteröinnin myöntämisestä on kulunut enintään 3 vuotta
 • pystyt osallistumaan kotoutumistasi ja työllistymistä edistäviin toimenpiteisiin ja palveluihin.

Kotoutumissuunnitelman tarkoituksena on tukea sinun tavoitteidesi toteutumista sekä kotoutumistasi Suomeen. Siinä yleensä sovitaan opiskeluvalmiuksiasi ja -taitojasi vastaavasta suomen tai ruotsin kielen opiskelusta sekä niistä palveluista, joilla parhaiten tuetaan työllistymistäsi. Suunnitelmassa voidaan myös lisäksi sopia esimerkiksi oman äidinkielesi luku- ja kirjoitustaidon opiskelusta tai suomalaista yhteiskuntatietoutta antavasta koulutuksesta. Tavoitteena on, että olet aloittanut kotoutumista tai työllistymistä edistävän palvelun kuukauden kuluessa suunnitelman laatimisesta.

Kotoutumissuunnitelma laaditaan yhteistyössä sinun ja Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen välillä. Ensimmäinen suunnitelma laaditaan enintään yhdeksi vuodeksi ja sitä tarkistetaan sovituin aikavälein. Enimmäisaika kotoutumissuunnitelmaan on 3 vuotta. Joissakin tapauksissa enimmäisaikaa voidaan kuitenkin pidentää kahdella vuodella.

Toimi näin

 1. Tarkista ensin, voitko ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon.
 2. Ilmoittautumisen jälkeen Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut ottaa sinuun yhteyttä joko puhelimitse, sähköpostilla tai kirjeellä ja ilmoittaa ajanvarauksesta kotoutumissuunnitelman laatimiseen. Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut hankkii tarvittaessa tulkkauksen ajanvaraukselle.

Kenelle ja millä ehdoin

Kotoutumissuunnitelman laatiminen edellyttää, että sinulla on voimassaoleva oleskelulupa, oleskelulupakortti tai oleskeluoikeuden rekisteröinti. Myös Pohjoismaiden kansalaisilla ja heidän perheenjäsenillään on oikeus kotoutumissuunnitelmaan, mikäli he ovat asuneet alle 3 vuotta Suomessa ja suunnitelman laatimiselle on tarve.

Oikeutta kotoutumissuunnitelmaan ei ole

 • Suomessa viisumilla tai viisumivapaasti oleskelevilla (esimerkiksi turistit tai kausityössä olevat)
 • ensimmäistä oleskelulupapäätöstä odottavilla
 • henkilöillä, joilla on Suomen kansalaisuuden lisäksi jonkin toisen valtion kansalaisuus
 • Suomen kansalaisilla, jotka muuttavat takaisin Suomeen vuosia kestäneen poissaolon jälkeen.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTampereen kaupunki
Palvelusta vastaaTampereen kaupunki
Alue Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Tampereen kaupunki
Päivitetty: 12.3.2021