suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio TE-toimisto

Kotoutumiskoulutus

  • Palvelu
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Kotoutumiskoulutuksen tavoitteena on auttaa sinua saamaan riittävät

  • kielelliset,
  • yhteiskunnalliset,
  • kulttuuriset ja
  • elämänhallintaan liittyvät valmiudet.

Näin pystyt joko itsenäisesti hoitamaan arkiaskareita, esimerkiksi käymään kaupassa ja asioimaan virastoissa tai siirtymään työelämään, ammatillisia valmiuksia kehittävään koulutukseen tai ammattiopintoihin.

Kotoutumiskoulutuksessa opiskellaan suomea tai ruotsia. Koulutukseen voidaan sisällyttää myös aiemman osaamisesi tunnistaminen tai tutkintosi tunnustaminen. Kielellisesti koulutuksen tavoitteena on, että sinulla on suomen tai ruotsin kielen taito tasolla B1.1.

Saat työelämäjaksoilta kokemusta suomalaisesta työelämästä. Sinun on myös mahdollista suorittaa erilaisissa työtehtävissä tarvittavia lupa tai passi, kuten työturvallisuuskortti tai hygieniapassi.

TE-toimiston luku- ja kirjoitustaidon koulutuksen (ABC-koulutus/LUKI-koulutus) tavoitteena on, että opit suomen tai ruotsin kielen luku- ja kirjoitustaidon perusteet ja alkeet, jotta voisit myöhemmin jatkaa opintojasi muussa kotoutumiskoulutuksessa.

Toimi näin

Kotoutumiskoulutukset löydät TE-palveluiden Haussa oleva työvoimakoulutus -verkkopalvelusta.

Jos mietit, voitko päästä kotoutumiskoulutukseen, ota yhteyttä TE-toimistoon tai kuntakokeiluun.

Kenelle ja millä ehdoin

TE-toimisto tai kuntakokeilu ohjaa sinut kotoutumiskoulutukseen, jos olet

  • maahanmuuttaja ja asunut Suomessa alle kolme vuotta,
  • vähintään 17-vuotias ja
  • työtön työnhakija tai jäämässä työttömäksi.

Lisäksi koulutuksen tulee vastata opiskeluvalmiuksiasi ja -taitojasi sekä tukea kotoutumiseen ja työllistymiseen liittyviä tavoitteitasi.

TE-toimisto tai kuntakokeilu voi ohjata sinut ensin kielitaidon tasotestiin ennen kotoutumiskoulutukseen ohjausta. Vaikka et osaisi vielä suomea tai ruotsia, tasotestissä arvioidaan, millainen kotoutumiskoulutus sopii sinulle parhaiten.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTyö- ja elinkeinotoimisto
Muut vastuuorganisaatiotLapin työ- ja elinkeinotoimisto, Satakunnan työ- ja elinkeinotoimisto, Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimisto, Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto, Keski-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto, Pohjois-Karjalan työ- ja elinkeinotoimisto, Etelä-Savon työ- ja elinkeinotoimisto, Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto, Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimisto, Hämeen työ- ja elinkeinotoimisto, Kainuun työ- ja elinkeinotoimisto, Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto, Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto, Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto, Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto
Palvelusta vastaaTyö- ja elinkeinotoimisto
Alue Koko Suomi (ei Ahvenanmaa)
Palvelun kieletruotsi, englanti, suomi
Tekstistä vastaa: TE-toimisto
Päivitetty: 12.8.2022