suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tampereen kaupunki

Kotoutumiskoulutus

  • Palvelu
  • 22 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Tampereen kaupunki vastaa palvelun tarjoamisesta työttömänä työnhakijoina oleville sekä työllistettyinä ja työllistymistä edistävissä palveluissa oleville maahanmuuttajille tai vieraskielisille henkilöille, joiden kotikunta on Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat tai Ylöjärvi.

Tämä perustuu työllisyyden edistämisen kuntakokeiluun, josta on säädetty lailla (Laki 1269/2020).

Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut voi ohjata sinut kotoutumiskoulutukseen, jos olet vähintään 17-vuotias työtön työnhakija ja koulutuksesi vastaa opiskeluvalmiuksiasi ja -taitojasi sekä tukee kotoutumiseen ja työllistymiseen liittyviä tavoitteitasi. Kotoutumiskoulutuksesta sovitaan kotoutumissuunnitelmassasi.

Kotoutumiskoulutuksen tavoitteena on auttaa sinua saamaan riittävät valmiudet

• kielellisesti

• yhteiskunnallisesti

• kulttuurisesti

• elämänhallintaan liittyvissä asioissa

Näin pystyt joko itsenäisesti hoitamaan arkiasiat (esimerkiksi kaupassa käynti tai asioiminen virastoissa) tai siirtymään työelämään, ammatillisia valmiuksia kehittävään koulutukseen tai ammattiopintoihin sekä osallistumaan kokonaisvaltaisesti yhteiskunnan toimintaan.

Kotoutumiskoulutuksessa opiskellaan suomea tai ruotsia. Siihen voi myös sisältyä aiemman osaamisesi tunnistamista tai tutkintosi tunnustamista. Kielellisesti tavoitteena on, että kotoutumiskoulutukset suoritettuasi sinulla on suomen tai ruotsin kielen taito tasolla B1.1.

Työelämäjaksoilta saat työelämätuntemusta. Sinun on mahdollista myös suorittaa työelämässä tarvittavia erilaisia lupia ja passeja, kuten esimerkiksi työturvallisuuskortti tai hygieniapassi.

Kotoutumiskoulutus on kokopäiväistä opiskelua arkipäivisin. Koulutuksen kesto voi olla yksilöllinen, mutta yleensä 9-12 kuukautta. Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut osoittaa sinulle koulutuspaikan. Kotoutumiskoulutuksiin et voi itsenäisesti hakea.

Tarvittaessa voit osallistua luku- ja kirjoitustaidon koulutukseen. Se on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät ole käyneet koulua muualla tai joilla on muuten heikko latinalaisten kirjainten osaaminen. Luku- ja kirjoitustaidon koulutuksen tavoitteena on, että opit suomen tai ruotsin kielen luku- ja kirjoitustaidon perusteet ja alkeet. Näin voit myöhemmin jatkaa opintojasi muussa kotoutumiskoulutuksessa.

Toimi näin

Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon, niin selvitämme oikeutesi kotoutumispalveluihin.

Kenelle ja millä ehdoin

Kotoutumiskoulutuksen kohderyhmä ovat maahanmuuttajat, joilla on oikeus kotoutumispalveluihin.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTampereen kaupunki
Palvelusta vastaaTampereen kaupunki
Alue Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Pälkäne, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Tampereen kaupunki
Päivitetty: 12.3.2021