suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tervolan kunta

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • 21 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kirjastopalvelut ovat kaikenikäisten kuntalaisten peruspalvelua. Kirjastossa on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin.

Tervolan kunnankirjastoon kuuluvat pääkirjasto ja Louen lähikirjasto, joka toimii Louen koulun yhteydessä.

Pääkirjastossa on tiloja ja välineitä opiskeluun, hiljaiseen työskentelyyn, verkkoasiointiin ja oleskeluun. Kirjasto tarjoaa tietopalvelua, ohjausta ja tukea tiedon hankintaan ja käyttöön sekä monipuoliseen lukutaitoon. Pääkirjastossa on asiakkaiden käytössä langaton verkko, tietokoneita sekä tulostus- ja kopiointimahdollisuus. Tarjolla on myös lainattavia tablet-tietokoneita kirjaston tiloissa käytettäväksi.

Tervolan kirjasto on osa Lapin kirjasto -ryhmää, johon kuuluvat kaikki Lapin yleiset kirjastot sekä joukko museo- ja oppilaitoskirjastoja. Lapin kirjastoilla on yhteinen kirjastokortti, aineisto- ja asiakastietokanta, verkkokirjasto ja käyttösäännöt. Kirjastojen välillä toimii kuntarajat ylittävä aineiston kuljetuspalvelu. Kaikkien kirjastojen aineistot ovat käytössä maksutta.

Kaukopalvelu on kirjastojen välistä lainaus- ja jäljennepalvelutoimintaa. Kaukopalvelun kautta voit saada käyttöösi sellaista aineistoa, jota ei ole Lapin kirjastoissa. Kaukopalvelu on maksullista. Kirjasto välittää myös äänikirjoja Celia-kirjastosta lukemisesteisille.

Kirjasto palvelee kotiin niitä, jotka eivät voi itse asioida kirjastossa iän, sairauden tai vamman vuoksi. Kirjaston kotipalvelu on maksutonta ja käytettävissä on koko Lapin kirjaston kokoelma.

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Palvelu on maksuton.

Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTervolan kunta
Palvelusta vastaaTervolan kunta
Alue Enontekiö, Inari, Kemi, Kemijärvi, Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Ranua, Rovaniemi, Salla, Savukoski, Simo, Sodankylä, Tervola, Tornio, Utsjoki, Ylitornio
Palvelun kieletenglanti, suomi
Tekstistä vastaa: Tervolan kunta
Päivitetty: 17.6.2022