suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tampereen kaupunki

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • Tampere
  • Julkinen palvelu

Tampereen kaupunginkirjastoon kuuluu pääkirjasto, 14 lähikirjastoa, kaksi kirjastoautoa, kirjaston kotipalvelut sekä kolme tietotoria. Kirjastoissa on asiakkaiden käytettävänä ja lainattavana monipuolinen kokoelma muun muassa kirjoja, lehtiä, musiikkia ja elokuvia. Kirjastoissa voi lukea, käyttää tietokoneita, tulostinta tai kopiokonetta, opiskella tai työskennellä.

Pääkirjasto Metsossa on erillinen lehtisali, mikrofilmihuone, musiikkihuoneita ja pelihuone, näyttelytila sekä varattavia luentosaleja ja kahvila. Myös monissa lähikirjastoissa on varattavia kokous- ja näyttelytiloja.

Kirjaston henkilökunta etsii aineistoa, tekee tiedonhakuja sekä opastaa kirjaston ja PIKI-verkkokirjaston käytössä. Koululaisille ja muille ryhmille järjestetään kirjastonkäytön opetusta.

Kirjastoissa järjestetään paljon maksuttomia tapahtumia lapsille ja aikuisille. Tietotorit tarjoavat henkilökohtaista opastusta ja kursseja tietotekniikan käytössä. Sampolan tietotorin yhteydessä toimii makerspace Tekomo.

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Palvelu on maksuton.

Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTampereen kaupunki
Palvelusta vastaaTampereen kaupunki
Alue Tampere
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Tampereen kaupunki
Päivitetty: 14.10.2021