suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rovaniemen kaupunki

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • Rovaniemi
  • Julkinen palvelu

Rovaniemen kaupunki tarjoaa kirjastopalveluita pääkirjastossa, Saarenkylän, Ounasrinteen, Korkalovaaran, Muurolan ja Vanttauskosken kirjastoissa sekä kirjastoautossa. Lisäksi tarjolla on erilaisia e-palveluja.

Kirjaston kokoelmissa on tarjolla kauno- ja tietokirjallisuutta, lehtiä, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjasto tarjoaa myös verkon kautta etäpalveluna asiakkaiden käyttöön elektronisia sanomalehtiä sekä musiikkia sähköisessä muodossa. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella.

Kirjaston palveluihin kuuluvat tietopalvelu, satutunnit, kirjavinkkaus eri-ikäisille ja kirjastoaineiston käyttöön opastaminen. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat sekä tulostusmahdollisuus. Kirjastossa on myös varattavia kokoustiloja. Kirjastoissa järjestetään vuosittain useita tapahtumia ja näyttelyjä.

Rovaniemen kirjastopalveluja käyttävät pääasiassa Rovaniemen kaupungin asukkaat. Maksuton kirjastokortti voidaan myöntää henkilölle, jolla on postiosoite Pohjoismaissa. Osa kirjaston palveluista on käytettävissä ilman kirjastokorttia, ja näin ollen kirjaston palvelut ovat kenen tahansa käytettävissä. Kirjastopalveluja tarjotaan paitsi kirjaston toimipisteissä myös tietoverkkojen kautta.

Rovaniemen kaupunginkirjasto kuuluu Lapin kirjasto -ryhmään, jolla on käytössä koko Lapin yhteinen kirjastojärjestelmä ja asiakasverkkoliittymä. Tämä tarkoittaa, että yhdellä kirjastokortilla voi lainata ja varata aineistoa koko Lapin alueella. Lapin kirjastoon kuuluvat Rovaniemen lisäksi seuraavat Lapin kunnat: Enontekiö, Inari, Kemi, Keminmaa, Kemijärvi, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Ranua, Salla, Savukoski, Simo, Sodankylä, Tervola, Tornio, Utsjoki ja Ylitornio. Lapin kirjastolla on yhteinen verkkokirjasto, jossa voit hakea aineistoja, uusia lainoja ja varata teoksia.

Rovaniemen kaupunginkirjasto hoitaa alueellista kehittämistehtävää.

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Palvelu on maksuton.

Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.

Lainaus Lapin kirjaston ulkopuolelta on maksullista, kuten myös kopiot ja tulosteet. Kokoustiloista peritään lautakunnan määrittämä maksu.

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRovaniemen kaupunki
Palvelusta vastaaRovaniemen kaupunki
Alue Rovaniemi
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Rovaniemen kaupunki
Päivitetty: 13.9.2021