suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ranuan kunta

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • Ranua
  • Julkinen palvelu

Kirjastopalvelut lainaa aineistoa kirjastossa, kirjastoautosta ja verkossa, edistää lukemista, järjestää tapahtumia ja on kohtaamispaikka.

Kirjastossa voit käyttää ja lainata erilaista aineistoa: kirjoja, lehtiä, musiikkia, elokuvia ja pelejä. Käytössäsi on myös langaton verkko, verkkopalveluja ja tietokantoja, sekä laitteita verkkoasiointiin.

Kirjastoauto palvelee Ranuan kunnan alueella eri reiteillä ja Simon kunnan puolella Ylikärpässä kahdella pysäkillä. Reitti ja aikataulut löydät kohdasta asiointikanavat.

Aukioloaikoina kirjaston henkilökunta palvelee, ja kaikki kirjaston palvelut ovat asiakkaiden käytettävissä.

Omatoimiaikana voit lainata aineistoja lainausautomaatilla, lukea lehtiä ja käyttää asiakastietokoneita. Omatoimiaikana kirjastoon pääsee Ranuan kunnan kirjastokortilla ja henkilökohtaisella PIN-koodilla.

Kirjaston tiloissa voit oleskella, opiskella ja työskennellä. Kirjasto tarjoaa tietopalvelua ja ohjausta ja tukea tiedon hankintaan ja käyttöön.

Kirjastossa järjestetään näyttelyitä ja tapahtumia, sekä pidetään satutunteja ja kirjavinkkauksia.

Kirjasto ylläpitää kotiseutukokoelmaa.

Ranuan kirjasto kuuluu Lapin kirjasto -kimppaan. Samalla kirjastokortilla voit lainata ja varata aineistoa koko Lapin alueella. Lapin kirjastolla on yhteinen verkkokirjasto, jossa voit hakea aineistoja, uusia lainoja ja varata teoksia.

Kirjastossa on Virtu-palvelupiste.

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Kirjastosta lainaamiseen tarvitset kirjastokortin ja omatoimikirjaston käyttöä varten myös henkilökohtaisen PIN-koodin.

Palvelu on maksuton.

Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.

Kirjaston maksut

  • 1. palautuskehotus 2 € ja 2. palautuskehotus 3 €
  • Noutamaton varaus 2 €
  • Uusi kirjastokortti 3 € (ensimmäinen kortti maksuton)
  • Lainauskielto, jos maksut ylittävät 10 € (maksettava silloin kerralla kokonaan)
  • Lainaus Lapin kirjaston ulkopuolelta on maksullista
  • Kirjastossa voi myös tulostaa ja kopioida aineistoa ja siitä peritään erillisen hinnaston mukainen maksu

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRanuan kunta
Palvelusta vastaaRanuan kunta
Alue Ranua
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Ranuan kunta
Päivitetty: 25.11.2021