suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Raahen kaupunki

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • 30 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Raahen kaupunginkirjasto kuuluu OUTI-kirjastoihin ja se koostuu pääkirjaston lisäksi kahdesta lähikirjastosta. Kaikissa kirjastoissa voi lainauspalvelujen lisäksi lukea lehtiä paperisena tai e-lehtenä sekä skannata, tulostaa ja kopioida. Verkkoyhteyksiä voi käyttää kirjaston asiakaskoneilta tai langattomasti asiakkaan omalta laitteelta. Pääkirjastossa voi tutustua paikallishistoriaan kotiseutuhuon ...

Toimi näin

Kirjaston asiakkuuteen tarvitaan kirjastokortti, jonka saa kirjastosta tai kirjastoautosta täyttämällä ilmoittautumiskaavakkeen ja todistamalla henkilöllisyytensä. Alle 15-vuotiaalta vaaditaan huoltajan kirjallinen suostumus. Samassa yhteydessä asiakas saa Pin-koodin, joka tarvitaan verkkokirjaston, eKirjaston, omatoimikirjaston, asiakastietokoneiden ja joissakin kirjastoissa automaattien käyttöön. Kortilla voi lainata mistä tahansa OUTI-kirjastosta ja lainat voi palauttaa esineitä lukuun ottamatta maksutta mihin tahansa OUTI-kirjastoon. Asiakas voi myös tilata kaukolainaksi aineistoa, jota ei ole OUTI-kirjastoissa. Kaukolainoista peritään maksu.

Henkilöasiakkaalla voi olla kerrallaan 100 lainaa ja yhteisöasiakkaalla 200. Lainat voi uusia lyhytlainoja lukuun ottamatta seitsemän kertaa, mikäli niistä ei ole varauksia ja lainausoikeus on voimassa. Varauksia asiakkaalla voi olla kerrallaan 100. Varaaminen on maksutonta, mutta noutamattomasta varauksesta peritään maksu. Varauksia voi tehdä kaikkien OUTI-kirjastojen aineistosta.

Asiakas voi tilata itselleen muistutuksen lähestyvästä eräpäivästä sähköpostiin. Eräpäivän jälkeen palautetusta aineistosta peritään päiväkohtainen myöhästymismaksu. Lasten aineistosta tai lapsiasiakkaan lainoista ei mene myöhästymismaksua. Palautuskehotukset lähetetään 7 ja 35 vuorokautta eräpäivän jälkeen sähköpostilla tai kirjeenä. Kehotukset lähetetään myös lapsiasiakkaan lainoista ja lasten aineistosta. Palauttamattomasta aineistosta lähetetään lasku.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastoa voivat käyttää maksuttomasti kaikki, jotka noudattavat OUTI-kirjastojen yhteisiä käyttösääntöjä. Kirjaston asiakkuuteen tarvitaan kirjastokortti, jonka saa kirjastosta tai kirjastoautosta todistamalla henkilöllisyytensä. Alle 15-vuotiaalta vaaditaan huoltajan kirjallinen suostumus. Huoltaja vastaa alle 18-vuotiaan lainoista. Kirjastokortti on henkilökohtainen. Kortti on voimassa 10 vuotta.

Verkkokirjaston, eKirjaston, omatoimikirjaston, asiakastietokoneiden ja joissakin kirjastoissa automaattien käyttöön tarvitaan PIN-koodi, jonka saa henkilökohtaisesti kirjastosta tai verkkokirjaston ”Unohditko PIN-koodisi?”-linkistä, jos asiakastietoihin on tallennettu sähköpostiosoite. PIN-koodia ei anneta puhelimitse. Asiakas on vastuussa kirjastokortistaan ja sillä lainatusta aineistosta sekä käyttäjätunnuksen ja Pin-koodin käytöstä. Asiakas menettää lainausoikeutensa, jos hän jättää lainat palauttamatta tai maksut maksamatta. Kielto on voimassa, kunnes asiakas on palauttanut aineiston ja suorittanut maksut. Myös lainausoikeuden vanheneminen, väärä postiosoite asiakastiedoissa, puuttuva alle 18-vuotiaan huoltajatieto tai puutteellinen henkilötunnus aiheuttavat lainauskiellon. Kielto poistetaan heti, kun tiedot on korjattu.

Kirjasto on kaikille yhteinen tila, jossa noudatetaan järjestyslakia (612/2003). Kirjaston käyttökiellon voivat aiheuttaa kirjaston käyttäjän toistuva ja olennaisesti kirjaston toiminnalle häiriötä aiheuttava käyttäytyminen, turvallisuuden vaarantaminen tai kirjaston omaisuuden vahingoittaminen. Kunta voi asettaa kirjaston käyttäjän kirjastokohtaiseen käyttökieltoon. Osapuolille varataan tilaisuus tulla kuulluksi ennen käyttökiellon antamista.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Raahen kaupunki

Palvelusta vastaa

Raahen kaupunki
Tekstistä vastaa: Raahen kaupunki
Päivitetty: 8.1.2024