suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Porin kaupunki

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • 17 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kaikille avoin kirjasto on täynnä tietoa, taidetta, kirjallisuutta, musiikkia, elokuvia ja elämyksiä. Kirjastossa voi opiskella ja työskennellä tai vain oleilla ja viihtyä. Kirjasto on porilaisten suosituin kulttuuripalvelu.

Porin kaupunginkirjasto palvelee koko kaupungin alueella pääkirjaston, yhdeksän lähikirjaston ja kirjastoauton voimin. Lähikirjastomme sijaitsevat Ahlaisissa, Käppärässä, Laviassa, Nakkilassa, Noormarkussa, Pihlavassa, Reposaaressa, Ruosniemessä ja Sampolassa. Lisäksi kirjasto toimii Satakunnan keskussairaalassa, pilottikokeiluna kauppakeskus Puuvillassa (vuoden 2017 loppuun) sekä kirjastoauton reiteillä.

Kirjastossa voi asioida myös internetin kautta. Porin kaupunginkirjasto kuuluu Satakirjastot-yhteisjärjestelmään, jossa kaikkien Satakunnan yleisten kirjastojen kokoelmat ovat jokaisen asiakkaan käytettävissä.

Kirjasto on ollut osa porilaista elämää jo yli 150 vuotta. Kirjaston tärkeimpiä arvoja ovat maksuttomuus, tasa-arvoisuus ja sivistys. Sen kokoelmat ja palvelut on tarkoitettu kaikille väestöryhmille ikään tai sosiaaliseen asemaan katsomatta. Kirjasto on sekä kansalaisten tapahtuma- ja kohtaamispaikka että rauhallinen olohuone keskellä monipuolista kulttuuritarjontaa.

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Palvelu on maksuton.

Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPorin kaupunki
Palvelusta vastaaPorin kaupunki
Alue Eura, Eurajoki, Harjavalta, Honkajoki, Huittinen, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Rauma, Säkylä, Siikainen, Ulvila
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Porin kaupunki
Päivitetty: 1.8.2019