suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Parkanon kaupunki

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • Parkano
  • Julkinen palvelu

Parkanon kaupunginkirjasto sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella kaupungin keskustassa. Kirjastossa on ajanmukaiset lehti-, kirja- musiikki- ja elokuva-aineistot lainattavaksi, useita yleisöpäätteitä käytettäväksi, näyttelyitä katsottavaksi sekä tapahtumia, joihin voit osallistua. Kirjaston tilat on peruskorjattu, ja kirjasto avattiin uudistettuna maaliskuussa 2017. Kirjaston tiloissa voit ole ...

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Kirjastokortin saat esittämällä kuvalla ja henkilötunnuksella varustetun henkilökortin ja ilmoittamalla Suomessa voimassa olevan postiosoitteen kirjastossa. Alle 15-vuotias saa kirjastokortin huoltajansa kirjallisella suostumuksella. Kirjastossa voit oleskella, osallistua tapahtumiin ja tutkia aineistoa ilman kirjastokorttiakin.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Kirjaston käyttö on maksutonta, vain erityispalvelut kuten aineiston varaaminen toisesta kirjastosta, maksaa. Kirjastokortin saat kirjastosta. Samalla saat myös PIN-koodin jonka avulla voit uusia lainojasi tai varata aineistoa PIKI-verkkokirjastossa, myös muista Pirkanmaan kirjastoista. PIN-koodilla pääset myös käyttämään kirjaston lainaus- automaatteja.

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Palvelun toteuttaa

Parkanon kaupunki

Palvelusta vastaa

Parkanon kaupunki
Tekstistä vastaa: Parkanon kaupunki
Päivitetty: 29.6.2022