suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulun kaupunki

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • Oulu
  • Julkinen palvelu

Kirjastossa voit lukea, viettää aikaa, opiskella ja työskennellä. Kotiin voit lainata lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja. Jos et iän tai sairauden vuoksi pääse käymään kirjastossa, voit pyytää kirjaston kotipalvelua toimittamaan aineistoja sinulle kotiin.

Oulussa on 24 kirjastoa, 2 kirjastoautoa, kirjakaappi Oulun uimahallissa sekä siirtokokoelma Keskustan palvelukeskuksessa ...

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Verkkokirjastossa voit tehdä varauksia kirjaston aineistosta, uusia lainojasi ja ilmoittaa muuttuneet yhteystietosi.

Kirjaston tiloja, laitteita ja palveluita voit varata Varaamo-palvelussa. Varaamiseen tarvitset kirjastokortin ja PIN-koodin.

Omatoimikirjastoihin sisäänpääsyyn tarvitset kirjastokortin ja PIN-koodin.

E-aineistoissa on käytössä erilaisia tunnistautumistapoja palvelusta riippuen. Varaudu antamaan kirjastokorttisi numero ja PIN-koodi.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Palvelun toteuttaa

Oulun kaupunki

Palvelusta vastaa

Oulun kaupunki
Tekstistä vastaa: Oulun kaupunki
Päivitetty: 26.7.2023