suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Mikkelin kaupunki

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • Mikkeli
  • Julkinen palvelu

Mikkelin seutukirjasto kuuluu Etelä-Savon kuntien yhteiseen Lumme-kirjastokimppaan. Lumme-yhteistoiminnassa ovat Mikkelin lisäksi mukana Enonkosken, Juvan, Joroisten, Mäntyharjun, Pieksämäen, Rantasalmen, Savonlinnan, ja Varkauden kaupungin- ja kunnankirjastot. Lumme-kirjastoilla on yhteinen aineisto- ja asiakasrekisteri ja verkkokirjasto Lumme-Finna.

Kirjasto tarjoaa aineistokokoelmansa, laittei ...

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Voit hankkia Lumme-kirjastokortin mistä tahansa Lumme-kirjastosta täyttämällä asiakastietolomakkeen ja esittämällä kuvallisen henkilötodistuksen, passin tai poikkeustapauksissa muun viranomaisen antaman henkilökortin. Alle 15-vuotias tarvitsee huoltajansa kirjallisen suostumuksen. Huoltajalla on oltava Lumme-kirjaston kirjastokortti.

Samalla kortilla voit asioida kaikissa Lumme-kirjastoissa ja palauttaa aineiston mihin tahansa kimpan kirjastoon. Verkkokirjastossa voi tehdä varauksia, uusia lainoja ja maksaa maksuja. Verkkokirjastoon kirjautumiseen tarvittavan tunnusluvun saat henkilökohtaisella käynnilläsi kirjastosta. Tunnusluvun tarvitset myös e-aineistojen käyttöön.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Palvelun toteuttaa

Mikkelin kaupunki

Palvelusta vastaa

Mikkelin kaupunki
Tekstistä vastaa: Mikkelin kaupunki
Päivitetty: 1.6.2022