suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Lieksan kaupunki

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • Lieksa
  • Julkinen palvelu

Kirjastopalvelut ovat kaikenikäisten kuntalaisten peruspalvelua. Kirjastossa on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin.

Kirjastossa on tiloja oppimiseen, harrastamiseen, työskentelyyn ja kansalaistoimintaan. Siellä järjestetään opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä.

Lieksan kaupunginkirjastoon kuuluvat pääkirjasto, kirjastoauto ja Kolin koululla toimiva siirtokokoelma.

Lieksan kirjasto on osa Vaara-kirjastoa, johon kuuluvat kaikki Pohjois-Karjalan yleiset kirjastot. Yhteistyö tarkoittaa yhteistä tietokantaa, josta löytää yhdellä haulla kaikkien Pohjois-Karjalan kirjastojen aineistot. Kaikkien kirjastojen aineistot ovat käytössä maksutta. Yksi ja sama kirjastokortti käy kaikissa kirjastoissa.

Kirjasto välittää myös kirjoja Monikielisestä kirjastosta ja äänikirjoja Celia-kirjastosta.

Pääkirjastossa on asiakkaiden käytössä on langaton verkko, digitointipiste ja tietokoneita. Tarjolla on myös lainattavia tablet-tietokoneita kirjaston tiloissa käytettäväksi.

Kirjasto palvelee kotiin niitä, jotka eivät voi itse asioida kirjastossa iän, sairauden tai vamman vuoksi.

Palvelu on maksutonta ja käytettävissä on koko Vaara-kirjastojen kokoelma.

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLieksan kaupunki
Palvelusta vastaaLieksan kaupunki
Alue Lieksa
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Lieksan kaupunki
Päivitetty: 28.10.2019