suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Laukaan kunta

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • 22 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Laukaassa kuntalaisia palvelee kolme kirjastoa sekä kirjastoauto. Laukaan pääkirjasto sijaitsee kirkonkylällä. Leppävedellä sekä Lievestuoreella on lähikirjasto. Kirjastoauto kiertää joka toinen viikko aamupäivisin pääasiassa kyläkouluilla ja joka toisella viikko iltaisin pääasiassa Laukaan kylillä.

Kirjastoissa voit lainata aineistoa, lukea lehtiä, käyttää tietokoneita, tulostaa ja kopioida. Kirjasto tekee paljon yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Kirjasto järjestää kouluille kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetusta sekä kirjavinkkausta.

Laukaa kuuluu Keski-kirjastoihin. Keski-kirjastoilla on yhteinen tietokanta, josta voi etsiä aineistoa ja tehdä varauksia, koska kaikki kirjastot käyttävät samaa kirjastojärjestelmää. Kirjastojen välillä toimii säännölliset kuljetukset.

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Kirjastokortin saat kaikista Keski-kirjastojen toimipisteistä. Samalla kortilla voit lainata kaikista Keski-kirjastoista ja lainat voit palauttaa mihin tahansa Keski-kirjastoon. Keski-kirjastojen asiakkaat voivat tarkastaa laina- ja varaustietonsa myös verkkokirjastossa sekä Suomi.fi-verkkopalvelussa.

Laukaan kirjastoissa on palautusluukku, jonne voit palauttaa lainat kirjaston ollessa suljettu. Palautusluukkuun palautettu aineisto palautuu seuraavana kirjaston aukiolopäivänä.

Verkkokirjastossa asiakkaalla on käytössään kaikkien Keski-kirjastojen yhteinen aineistotietokanta. Verkkokirjaston käytössä tarvittavan PIN-koodin saa vain henkilökohtaisesti kirjastosta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Keski-kirjastoilla on yhteiset käyttösäännöt.

Palvelu on maksuton.

Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.

Laukaan kirjastoissa maksuja peritään aineiston myöhästymisestä, kopioista ja tulosteista, poistokirjoista ja muista myytävistä tuotteista. Perittävät maksut löydät verkkosivulta (www.laukaa.fi/tietoa-laukaasta/maksut-ja-taksat).

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLaukaan kunta
Palvelusta vastaaLaukaan kunta
Alue Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jämsä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Viitasaari, Äänekoski
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Laukaan kunta
Päivitetty: 3.12.2021