suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kuopion kaupunki

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • 3 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kuopion kaupunginkirjastoon kuuluu pääkirjaston lisäksi 13 lähikirjastoa, 3 kirjastoautoa ja potilaskirjasto. Kirjastoon on kuka tahansa tervetullut viettämään aikaa, osallistumaan ja oppimaan. Lainaaminen on maksutonta, ja kirjastokortin voivat saada kaikki kirjaston asiakkaat, niin lapset kuin aikuiset. Myös varaaminen on maksutonta ja koko Kuopion kaupunginkirjaston valikoima on varattavissa mihin tahansa toimipisteeseen.

Kirjastosta voi lainata kirjojen lisäksi mm. musiikkia, elokuvia, pelejä ja liikuntavälineitä. Pääkirjaston musiikkiosastolla on lainattava soitinvalikoima. Kaikissa kirjastoissa on asiakkaiden käytettävissä sekä tietokoneita että tulostimia.

Kirjasto tekee yhteistyötä mm. koulujen, päiväkotien sekä muiden toimijoiden kanssa. Kirjastossa järjestetään monenlaisia tapahtumia, kuten lukupiirejä, satutunteja sekä konsertteja ja kirjailijavierailuja. Useimmissa kirjastoissa on lukusali, tiloja opiskelulle tai etätyöskentelylle sekä tiloja näyttelyille ja kokouksille.

Kirjaston henkilökunta neuvoo tiedon etsimisessä sekä auttaa löytämään sopivaa luettavaa, kuunneltavaa tai katseltavaa. Lähes kaikissa kirjaston toimipisteissä voi käyttää lainaus- ja palautusautomaatteja. Omatoimikirjastot ovat asiakkaiden käytössä myös iltaisin ja viikonloppuisin. Kirjastoautot palvelevat sekä maaseudulla että kaupunkialueella. Lisäksi kirjastossa on Kirjoja kotiin -palvelu niille, jotka eivät itse pysty asioimaan kirjastossa.

Kirjastojen aukioloajat ja poikkeukset löydät verkkokirjastosta (https://kuopio.finna.fi) kohdasta Aukioloajat.

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Palvelu on maksuton.

Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKuopion kaupunki
Muut vastuuorganisaatiotKaavin kunta, Tuusniemi
Palvelusta vastaaKuopion kaupunki
Alue Kaavi, Kuopio, Tuusniemi
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Kuopion kaupunki
Päivitetty: 31.7.2020