suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kotkan kaupunki

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • Kotka
  • Julkinen palvelu

Kotkan kaupunginkirjastoon kuuluvat pääkirjasto, kirjastoauto Ilona sekä Karhulan ja Karhuvuoren lähikirjastot.

Kirjastossa voit lainata aineistoa, viettää aikaa, osallistua tapahtumiin ja saada apua tiedonhakuun. Kirjasto tarjoaa myös sähköisiä aineistoja, kuten e-kirjoja, lehtiä ja musiikkia. Voit tilata kaukolainaksi aineistoa, jota ei löydy kirjaston omasta kokoelmasta.

Kirjastossa voit käyttää tietokoneita ja langatonta verkkoa. Voit myös varata kirjastosta maksuttomia tiloja kokouksille ja tapahtumille.

Kotkan kaupunginkirjasto kuuluu Kymenlaakson kirjastojen Kyyti-kirjastokimppaan. Voit lainata ja palauttaa aineistoa kaikissa Kyyti-kirjastoissa ja käyttää yhteistä verkkokirjastoa. Sama kirjastokortti käy kaikissa Kyyti-kirjastoissa.

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Kortti käy kaikissa Kyyti-kirjastoissa. Alle 15-vuotiaalta vaaditaan huoltajan suostumus. Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä heti kirjastoon.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Olet vastuussa kirjastokortillasi lainatusta aineistosta sekä lainojen palauttamisesta. Huoltaja on vastuussa alle 15-vuotiaan henkilön lainoista.

Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.

Eräpäivän jälkeen palautetusta tai uusitusta aineistosta peritään myöhästymismaksu. Lasten ja nuorten aineistosta maksua ei kuitenkaan peritä. Tiedot muista maksuista löytyvät kirjaston verkkosivuilta.

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKotkan kaupunki
Palvelusta vastaaKotkan kaupunki
Alue Kotka
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Kotkan kaupunki
Päivitetty: 21.2.2022