suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Joensuun kaupunki

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • Joensuu
  • Julkinen palvelu

Vaara-kirjastoihin kuuluu 28 toimipistettä: Enon, Heinävaaran, Ilomantsin, Juuan, Karsikon, Kesälahden, Kiihtelysvaaran, Kiteen, Kontiolahden, Lehmon, Lieksan, Liperin, Niinivaaran, Nurmeksen, Outokummun, Polvijärven, Puhoksen, Pyhäselän, Rantakylän, Reijolan, Rääkkylän, Tohmajärven, Tuupovaaran, Uimaharjun, Valtimon, Viinijärven ja Ylämyllyn kirjastot sekä Joensuun pääkirjasto. Useissa kirjastoissa on myös omatoimisen käytön mahdollisuus.

Kirjastoilla on yhteinen kokoelma, josta voi lainata kirjoja, lehtiä, musiikkia, elokuvia, soittimia, pelejä sekä erilaisia esineitä. Kirjastossa voi käyttää internetiä ja tietokoneita, lisäksi useimmissa kirjaston toimipisteissä on käytössä langaton verkko. Kirjasto tarjoaa myös erilaisia digitaalisia aineistoja, kuten e-kirjoja ja e-lehtiä.

Lainattavan kokoelman lisäksi kirjastoissa on tarjolla muun muassa tietopalvelua, lukuvinkkejä, satutunteja, kielikahvilatoimintaa, erilaisia tapahtumia ja tiedonhankinnan opastusta. Oman kirjaston kautta saa tilattua teoksia Monikielisestä kirjastosta, Venäjänkielisestä kirjastosta sekä lukemisesteisille suunnatusta Celiasta.

Vaara-kirjastojen nettipalvelut, kuten e-aineistojen käyttö ja lainojen uusiminen toimivat osoitteessa www.vaarakirjastot.fi. Kirjaston nettisivuilla tiedotetaan myös ajankohtaisista asioista ja kerrotaan kirjaston palveluista.

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Palvelu on maksuton.

Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.

Vaara-kirjastojen aineiston lainaaminen ja varaaminen sekä kirjastotiloissa oleskelu on maksutonta. Maksuja peritään kuitenkin muun muassa kopioista, kaukolainoista, myöhässä palautetusta aineistosta sekä noutamatta jätetyistä varauksista. Joistakin kokoontumistilojen käytöstä peritään käyttömaksut. Maksut ja hinnastot löytyvät osoitteesta http://www.vaarakirjastot.fi/maksut.

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaJoensuun kaupunki
Palvelusta vastaaJoensuun kaupunki
Alue Joensuu
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Joensuun kaupunki
Päivitetty: 27.12.2019