suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Imatran kaupunki

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • Imatra
  • Julkinen palvelu

Kirjastoissa voit lukea ja lainata kirjoja, lehtiä, musiikkia, elokuvia, pelejä ja erilaisia käyttöesineitä. Tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella, saada neuvontaa tai osallistua opastuksiin, tapahtumiin ja näyttelyihin. Voit myös järjestää oman tapahtumasi tai näyttelysi kirjastossa. Käytössäsi on langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Voit käyttää myös digitaali ...

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Etelä-Karjalan Heili-kirjastot käyttävät yhteistä kirjastokorttia ja Heili-verkkokirjastoa. Sama kirjastokortti toimii Imatran, Lappeenrannan, Lemin, Luumäen, Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kirjastoissa.

Heili-verkkokirjastossa voit selata aineistoja ilman tunnuksia. Jos haluat tehdä varauksia tai uusia lainoja, kirjaudu palveluun omilla tunnuksillasi. Kirjautumiseen tarvitaan käyttäjätunnukseksi kirjastokortin numero. Salasana on kirjastosta saatu nelinumeroinen tunnusluku eli PIN-koodi.

Voit varata Heili-kirjastojen kokoelmista aineistoa noudettavaksi haluamaasi kirjastoon. Varauksen voi tehdä verkkokirjastossa tai missä tahansa Heili-kirjastossa. Kirjaston omista kokoelmista varaaminen ei maksa mitään. Sinulla on viikko aikaa noutaa varauksesi. Varauksen noutamatta jättämisestä peritään maksu. Jos hakemaasi teosta ei löydy Heili-verkkokirjastosta, aineiston voi saada tekemällä kaukolainapyynnön. Kaukolainat on tilattava oman kirjaston kautta, ja ne ovat maksullisia.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Kirjastopalveluiden käyttö on pääosin maksutonta. Maksuja voi kuitenkin kertyä esimerkiksi myöhässä palautetuista lainoista. Ensimmäinen kirjastokortti on ilmainen, mutta kadonneen kortin korvaamisesta peritään maksu. Kirjaston käyttösäännöt määrittelevät käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet sekä maksut. Sääntöjen noudattamatta jättäminen voi johtaa lainausoikeuden menetykseen.

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Palvelun toteuttaa

Imatran kaupunki

Palvelusta vastaa

Imatran kaupunki
Tekstistä vastaa: Imatran kaupunki
Päivitetty: 2.5.2023