suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Heinolan kaupunki

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • Heinola
  • Julkinen palvelu

Heinolassa kirjastopalveluja tarjoavat kaupunginkirjasto, sen omatoimikirjasto sekä kirjastoauto Sulka. Heinolan kirjasto kuuluu seudulliseen Lastu-kirjastoon, jonka kautta kaikkien Päijät-Hämeen kirjastojen aineistot ovat asiakkaiden saatavilla. Lastu-kirjastot tarjoavat myös e-kirjoja ja e-lehtiä sekä musiikkia ja elokuvia suoratoistopalveluna.

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia kirjastossa tai kirjastoauto Sulassa täyttämällä asiakastietolomakkeen ja esittämällä kuvallisen henkilötodistuksen. Asiakastietolomakkeen voit myös täyttää ja lähettää kirjaston verkkosivuilta. Alle 15-vuotias tarvitsee huoltajansa kirjallisen suostumuksen saadakseen kirjastokortin.

Voit selata aineistoja Lastu-verkkokirjastossa ilman tunnuksia. Jos haluat varata tai uusia lainojasi, kirjaudu palveluun kirjastokorttisi numerolla ja PIN-koodilla.

Voit varata kaikkien Lastu-kirjastojen aineistoa maksutta. Muiden kirjastojen aineistoa voit saada maksullisen kaukolainauksen kautta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja ja omatoimikirjastoa.

Lastu-kirjastoilla on yhteiset käyttösäännöt, joissa määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Palvelun toteuttaa

Heinolan kaupunki

Palvelusta vastaa

Heinolan kaupunki
Tekstistä vastaa: Heinolan kaupunki
Päivitetty: 8.3.2022