suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Hämeenkyrön kunta

Kirjastopalvelut

  • Palvelu
  • Hämeenkyrö
  • Julkinen palvelu

Hämeenkyrössä asiakkaita palvelevat uusi, juuri avattu pääkirjasto ja kirjastoauto, jolla on runsas 70 pysäkkiä eri puolilla kuntaa. Kirjojen lisäksi voit lainata lehtiä, elokuvia, kielikursseja, äänikirjoja, musiikkiäänitteitä, nuotteja ja liikuntavälineitä. Hämeenkyrö kuuluu Piki-kirjastoihin ja lainaamista varten tarvitaan ainoastaan yksi kortti johonkin Piki-kirjastoon. Kirjastossa on 6 asiakastyöasemaa, joille voi varata aikoja. Lehtiä voit lukea lehtilukusalissa ja kirjastoon on hankittu myös e-lehtiä, joita voit lukea kaikilla kirjaston verkossa olevilla koneilla. Annamme myös opastusta mm. tietokoneen, tabletin ja älypuhelimen käytön alkeissa.

Lainata ja palauttaa voi lainaus/palautusautomaateilla tai palvelutiskillä. Aineiston voi palauttaa joko pääkirjastoon tai kirjastoautoon tai johonkin muuhun PIKI-kirjastoon. Myöhästyneestä aineistosta peritään myöhästymismaksu. Hämeenkyrön kirjaston pääoven vieressä on palautusluukku, jota voi käyttää kirjaston ollessa suljettuna. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu asiakkaan omalla vastuulla.

Kirjaston materiaalia voi varata. Varaus on maksullista ja sen voi tehdä kirjastossa, puhelimitse tai Piki-verkkokirjaston kautta. Seutuvarauksena on mahdolista varata myös muiden PIKI-kirjastojen aineistoa, joka kuljetetaan seutukuljetuksella kaksi kertaa viikossa Hämeenkyröön. Asiakkaalle lähetetään saapumisilmoitus joko tekstiviestinä, sähköpostina tai kirjeenä, kun materiaali on saapunut kirjastoon, ja aineistoa pidetään kirjastossa varattuna 7 vrk. Aineiston voi noutaa itsepalvelunoutohyllystä. Varaus löytyy hyllystä henkilökohtaisella varausnumerolla, joka on saapumisilmoituksessa.

KIRJASTON ITSEPALVELUKÄYTTÖ

Avaamme arkisin jo klo 9.00, jolloin ensimmäinen tunti on ITSEPALVELUKÄYTTÖÄ. Tällöin voit tulla kirjastoon:

- lukemaan kirjoja ja lehtiä

- palauttamaan ja lainaamaan aineistoa automaatilla

- hakemaan varauksesi noutohyllystä ja lainaamaan sen automaatilla

- käyttämään tietokonetta

ASIAKASPALVELU ALKAA KLO 10.00

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Alle 15-vuotias tarvitsee huoltajan kirjallisen suostumuksen kirjastokortin hankkimiseen. Kirjastokortti on henkilökohtainen. Se on aina esitettävä aineistoa lainattaessa ja lainaaja on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Jos nimi- tai osoitetiedoissa tapahtuu muutoksia tai kortti katoaa, ilmoita niistä kirjastoon! Kortin saa täyttämällä kirjastosta saatavan ilmoittautumislomakkeen ja esittämällä henkilötodistuksen.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Palvelu on maksuton.

Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Perustiedot

Palvelusta vastaaHämeenkyrön kunta
Palvelun toteuttaaHämeenkyrön kunta
Alue Hämeenkyrö
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Hämeenkyrön kunta
Päivitetty: 16.10.2019