suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Sysmän kunta

Kirjasto

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Lainattavan kokoelman lisäksi kirjastossa on monipuolisesti erilaisia tiloja pienryhmien kokoontumisiin sekä hiljaiseen yksin työskentelyyn. Lisäksi kirjastossa on mahdollisuus kuunnella musiikkia, katsoa tv:tä ja elokuvia sekä käyttää digitointilaitteita. Kirjastossa on myös pelattavia lautapelejä.

Sysmän kirjastossa voi asioida omatoimisesti silloinkin kun henkilökunta ei ole paikalla. Omatoimikirjasto on käytettävissäsi joka päivä klo 7-21, myös sunnuntaisin ja juhlapyhinä.

Sysmän kunnankirjasto kuuluu Päijät-Hämeen kirjastojen yhteenliittymään Lastuun. Lastukirjastojen asiakkaana (lastukirjastot.fi), käytössäsi on koko Päijät-Suomen alueen kirjastojen kokoelma.

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Sama kirjastokortti oikeuttaa lainaamaan kaikista Päijät-Hämeen kirjastoista (riippumatta siitä mistä maakunnan kirjastosta kortti on hankittu). Kun haet korttia, ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus. Voidaksesi käyttää LastuFinna-verkkokirjastoa, lainausautomaatteja ja asioida omatoimiajalla, tarvitset myös PIN-koodin, joka tallennetaan asiakastietoihisi.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Omatoimiajalla asioidaksesi sinun tulee käydä henkilökohtaisesti kirjastossa allekirjoittamassa asiakassopimus, jossa hyväksyt omatoimiasioinnin ehdot. Ilman sopimuksen allekirjoittamista ei omatoimiajalla pääse kirjastoon sisälle. Alle 18-vuotiaiden asiakassopimukseen vaaditaan myös huoltajan allekirjoitus.

Palvelu on maksullinen.

Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.

Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSysmän kunta
Palvelusta vastaaSysmän kunta
Alue Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki, Sysmä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Sysmän kunta
Päivitetty: 4.6.2020