suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Kiireellinen hoito terveysasemilla ja kiirevastaanotoilla

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Ota ensisijaisesti yhteyttä omalle sosiaali- ja terveysasemallesi. Sosiaali- ja terveysasemien kiirevastaanotoilla hoidetaan oireita ja vammoja, jotka vaativat välitöntä hoidon tarpeen arviota tai hoitoa 1 - 3 päivän kuluessa.

Kiireellistä hoitoa voit saada arkipäivisin asuinalueesi sosiaali- ja terveysasemalta, virka-ajan ulkopuolella ja pyhäpäivinä keskitetystä kiirevastaanottopisteestä.

...

Toimi näin

Jos epäilet oireesi tai vammasi sellaiseksi, että tarvitset kiireellistä apua, ole yhteydessä puhelimitse oman sosiaali- ja terveysasemasi kiireellisen hoidon tarpeen arviointiin. Jos asuinalueesi sosiaali- ja terveysasema on suljettu, ota yhteyttä päivystysapuun 116 117 tai mille tahansa avoinna olevalle kiirevastaanotolle. Soita kiirevastaanotolle ennen lähtöäsi.

Ammattilainen arvioi hoidontarpeesi ja hoidon kiireellisyyden ja ohjaa oikeaan hoitopaikkaan. Pirkanmaan päivystysavusta saat myös hoito- ja toimintaohjeita tilanteeseesi.

Jos kyseessä on äkillinen vakava sairastuminen tai loukkaantuminen, sinut ohjataan tarvittaessa päivystykseen. Sairaaloissa toimivat päivystykset palvelevat ympäri vuorokauden.

Henkeä uhkaavassa tilanteessa soita hätänumeroon 112.

Kenelle ja millä ehdoin

Välittömän arvion perusteella kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan 1-3 päivän kuluessa.

Tausta ja lainsäädäntö

Päivystyksessä annetaan potilaalle kiireellistä hoitoa. Hoidon tarve voi aiheutua äkillisestä sairastumisesta tai vammautumisesta, pitkäaikaissairauden vaikeutumisesta tai toimintakyvyn heikkenemisestä. Päivystyksessä hoidetaan kaikkia kiireellisen avun tarvitsijoita näiden asuinpaikasta riippumatta.

Hoitaja tai lääkäri tekee potilaalle hoidontarpeen arvioinnin, jossa määritellään hoidon kiireellisyys ja tarve. Jos hoidon tarve ei ole kiireinen, potilaan tulee hakeutua terveyskeskukseen virka-aikana.

Päivystyspalveluita on saatavilla kaikkina vuorokaudenaikoina. Ympärivuorokautinen päivystys järjestetään suurten sosiaali- ja terveyskeskusten ja sairaaloiden yhteydessä.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 29.2.2024