suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Lahden kaupunki

Kie­li- ja kult­tuu­ri­ryh­miin kuuluvien oppilaiden oman äidinkielen opetus

  • Palvelu
  • Lahti
  • Julkinen palvelu

Oman äidinkielen opetus on perusopetusta täydentävää opetusta. Oman äidinkielen opetus luo osaltaan pohjaa toiminnalliselle kaksikielisyydelle ja vahvistaa oppilaan monikulttuurista identiteettiä.

Oppilaille voidaan järjestää heidän oman äidin- tai kotikielensä opetusta, jos vähintään neljä lasta ilmoittaa haluavansa opetusta. Opetusryhmiin voivat osallistua myös sellaiset lapset, jotka ovat oppineet jotain kieltä ulkomailla asuessaan. Opetus tapahtuu yleensä muiden oppituntien jälkeen. Opetuksen laajuus on 2 tuntia viikossa. Huoltaja on vastuussa mahdollisesta opetukseen kuljettamisesta.

Toimi näin

Oman äidinkielen opetuksesta voit kysyä opettajalta, koulun rehtorilta tai kieli- ja kulttuuriryhmien opetuksen suunnittelijalta.

Kenelle ja millä ehdoin

Opetusryhmän perustamiseen vaaditaan vähintään neljä oppilasta.

Palvelu on maksuton.

Opetus on maksutonta. Oppilaan vanhemmat vastaavat mahdollisista kuljetuksista sekä matka- ja oppimateriaalikustannuksista.

Tausta ja lainsäädäntö

Asuinkunnasta riippuen maahanmuuttajataustaiset oppilaat voivat saada oman äidinkielen opetusta, mutta se ei ole lakisääteinen oikeus.

Oppilas voi osallistua yhden äidinkielen opiskeluun. Suomalaiset paluumuuttajaoppilaat ja ulkomailta adoptoidut lapset voivat osallistua opetukseen ylläpitääkseen ulkomailla opittua vieraan kielen taitoaan. Opetusta annetaan yleensä kaksi tuntia viikossa, ja oppitunnit ovat koulutuntien jälkeen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLahden kaupunki
Palvelusta vastaaLahden kaupunki
Alue Lahti
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Lahden kaupunki
Päivitetty: 22.3.2022