suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kela

Kela-asioiden hoito toisen henkilön puolesta

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Kelan uudella etusivulla on mahdollista asioida toisen henkilön puolesta. Valtuutettu voi tarkistaa valtuuttajan käsiteltävänä olevat asiat, lukea tehdyt päätökset ja nähdä tulevat maksut. Toistaiseksi palvelussa näkyvät vain 16 vuotta täyttäneen vammaistuen päätökset. Etuuksien hakeminen toisen henkilön puolesta ei ole vielä mahdollista.

Asiointipalvelu hyödyntää Suomi.fi-valtuuksia. Asiointivaltuutus on sähköinen valtakirja, jonka tiedot tallennetaan valtuusrekisteriin. Toisen henkilön puolesta voivat asioida täysi-ikäiset henkilöt, joille on annettu Suomi.fi-valtuuksissa valtuus asioida kyseisissä asioissa. Huoltaja ei voi toistaiseksi asioida alaikäisen lapsensa puolesta asiointipalvelussa.

Toimi näin

Täysi-ikäinen henkilö voi Suomi.fi-palvelussa antaa valtuuden jollekin täysi-ikäiselle henkilölle oikeuden hoitaa Kela-asioitaan. Asiointivaltuuden nimi on Sosiaaliturvan etuusasioiden hoitaminen.

Tämän jälkeen valtuutettu voi kirjautua Kelan uuteen asiointipalveluun. Jos kirjauduit vanhalle etusivulle, valitse sen yläosasta kohta "Uusi etusivu".

Uudelta etusivulta valitse toiminto "Asioi toisen puolesta" ja seuraa ohjeita. Palvelu ohjaa valtuutetun Suomi.fi-valtuuksiin, jossa hän voi valita sen henkilön, jonka puolesta hänellä on valtuus asioida.

Kenelle ja millä ehdoin

Toisen puolesta asiointi edellyttää, että valtuuttaja on antanut valtuutetulle oikeuden hoitaa Kela-asioita hänen puolestaan. Valtuutus tulee tehdä sähköisesti Suomi.fi-palvelussa. Kelan asiointivaltuuden nimi on Sosiaaliturvan etuusasioiden hoitaminen.

Valtuutetun ja valtuuttajat tulee kummankin olla täysi-ikäisiä ja täysivaltaisia henkilöitä, joilla on voimassa oleva henkilötunnus.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKela
Palvelusta vastaaKela
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Kela
Päivitetty: 14.4.2020