suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Sosiaali- ja terveystoimiala, Helsingin kaupunki

Kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminta

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Työ- ja päivätoiminnan tavoitteena on mielekäs toiminta, joka tukee yksilöllisesti asiakkaan itsenäistymistä ja aikuisuutta sekä hänen aktiivista osallisuuttaan yhteiskunnassa.

Työtoiminnassa opetellaan työelämään liittyviä pelisääntöjä ja mietitään yksilöllisiä urapolkuja yhdessä asiakkaan kanssa. Asiakas voidaan ohjata tuetun työllistämisen palveluun myös työtoiminnan kautta.

Työ on esim. erilaisia alihankinta- ja puutarhatöitä, kädentöitä sekä ruokahuoltoon, siivoukseen - ja vaatehuoltoon liittyviä töitä.

Päivätoiminta on asiakkaan yksilöllistä toimintakyvyn ja kommunikaation tukemista.

Toiminnan sisältönä on esim. musiikkia, liikuntaa ja aistien harjaannuttamiseen sekä kehon ja minuuden hahmottamiseen tähtäävää toimintaa.

Palvelua haetaan oman asuinalueen sosiaalityön toimipisteestä.

Palvelun tuottaa työ- ja päivätoiminta tai yksityiset palvelun tuottajat.

Asiakkaalta peritään maksu aterioista. Muilta osin palvelu on asiakkaalle maksutonta. Toimintakeskus maksaa asiakkaiden työmatkat. Julkisilla kulkuneuvoilla liikkuvat saavat HSL:n matkakortin. Muille on järjestetty kuljetuspalvelu kodin ja toimintakeskuksen välille.

Kenelle ja millä ehdoin

Asiakas on yli 18 vuotta täyttänyt kehitysvammainen henkilö.

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille.

Tausta ja lainsäädäntö

Vammaisille henkilöille, ikääntyneille ja muille sosiaalihuollon palveluiden käyttäjille järjestetään päivätoimintaa, joka tukee itsenäistä selviytymistä, edistää ihmissuhteita ja tarjoaa mielekästä tekemistä. Päivätoiminnassa voidaan esimerkiksi pelata pelejä, kuunnella musiikkia, tanssia tai harrastaa muuta liikuntaa, ulkoilla ja keskustella ohjatusti tai vapaamuotoisesti.

Jos vaikeavammaisella henkilöllä ei ole edellytyksiä osallistua työtoimintaan, hän on oikeutettu osallistumaan päivätoimintaan viitenä päivänä viikossa. Päivätoiminnassa olevalla työikäisellä on mahdollisuus kokeilla myös työtoimintaan osallistumista.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Palvelusta vastaaSosiaali- ja terveystoimiala, Helsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Sosiaali- ja terveystoimiala, Helsingin kaupunki
Päivitetty: 17.8.2022