suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Kaupanvahvistus

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Laukaan kunta
Alue: Laukaa
Palvelun kieli: suomi

Kaupanvahvistajan on oltava läsnä kiinteistön kauppaa, vaihtoa, lahjaa tai jakosopimusta allekirjoitettaessa. Myös kiinteistökauppaa koskeva esisopimus vaatii kaupanvahvistajan todistuksen. Kaupanvahvistajat voivat vahvistaa kiinteistönluovutuksia riippumatta siitä, millä paikkakunnalla kiinteistö sijaitsee.


Toimi näin

Laukaan kunnan palveluksessa toimii Maanmittauslaitoksen määrääminä kaupanvahvistajina maankäyttöinsinööri, maanmittausinsinööri ja kaavasuunnittelija.

Lisätietoja kiinteistökaupasta ja kaupanvahvistamisesta löydät verkkosivulta. Lisätietoja saat myös kaupanvahvistajilta.

Kaikki alueen kaupanvahvistajat löydät Maanmittauslaitoksen Etsi kaupanvahvistaja –verkkopalvelusta (www.maanmittauslaitos.fi/kiinteistot/kiinteistot-ja-kiinteistokauppa/etsi-kaupanvahvistaja).


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Kaupanvahvistuksesta perittävä maksu määrätään asetuksessa joten se on sama kaikilla kaupanvahvistajilla.

Kaupanvahvistaja perii kaupanvahvistuksesta 120 euroa. Kaupanvahvistaja voi lisäksi periä korvausta matkakustannuksistaan.

Kunta ei peri maksua luovutuskirjan laatimisesta silloin, kun kunta on itse luovutuksen osapuolena. Jos kunnalta tilataan luovutuskirjan laatiminen yksityisten välisiin luovutuksiin, kunta perii luovutuskirjan laatimisesta palveluhinnaston mukaisen tuntiveloituksen. Maankäytön palveluhinnaston löydät verkkosivulta (www.laukaa.fi/tietoa-laukaasta/maksut-ja-taksat).


Tausta ja lainsäädäntö

Kaupanvahvistuksessa kiinteistön luovutus vahvistetaan kaikkien luovutuskirjan allekirjoittajien läsnä ollessa. Kaupanvahvistus on tehtävä kun kyseessä on kauppa, lahja, vaihto tai jakosopimus. Myös kiinteistökauppaa koskeva esisopimus vaatii kaupanvahvistajan todistuksen. Osituksessa tai perinnönjaossa kaupanvahvistusta ei käytetä.

Kaupanvahvistaja tarkastaa osapuolten henkilöllisyyden ja sen, että luovutuskirja täyttää lakisääteiset muotovaatimukset. Allekirjoitushetkellä osapuolten on voitava todistaa henkilöllisyytensä. Ilman kaupanvahvistusta luovutus on mitätön, eikä ostaja voi saada lainhuutoa kiinteistöön.

Tiedot kaikista kaupanvahvistajista löytyvät kaupanvahvistajarekisteristä.

Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa tehty sähköinen kiinteistönluovutus ei vaadi kaupanvahvistusta.


Palvelun toteuttaa: 
Laukaan kunta