suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kankaanpään kaupunki

Kaupanvahvistus

  • Palvelu
  • Kankaanpää
  • Julkinen palvelu

Luovutuksen osapuolet ja kaupanvahvistaja ovat yhtä aikaa läsnä luovutustilaisuudessa. Kaupanvahvistaja tarkistaa osapuolten henkilöllisyyden ja luovutuskirjan muodollisen oikeellisuuden sekä sen että osapuolet omakätisesti allekirjoittavat luovutuskirjan.

Toimi näin

Lisätietoja Kankaanpään kaupungin mittaustoimistolta

Kenelle ja millä ehdoin

Osapuolten on oltava oikeustoimikelpoisia. Myyjän on oltava luovutettavan kiinteistön omistaja tai tämän edustaja. Alaikäisen tai edunvalvonnassa olevan osapuolen osalta saatetaan edellyttää maistraatin lupaa luovutukselle ja mahdollisesti edunvalvojan sijaisen määräystä. Luovutuskirja allekirjoitetaan vähintään kolmena kappaleena.

Palvelu on maksullinen.

Kaupanvahvistuksesta perittävä maksu määrätään asetuksessa joten se on sama kaikilla kaupanvahvistajilla.

Tausta ja lainsäädäntö

Kaupanvahvistuksessa kiinteistön luovutus vahvistetaan kaikkien luovutuskirjan allekirjoittajien läsnä ollessa. Kaupanvahvistus on tehtävä kun kyseessä on kauppa, lahja, vaihto tai jakosopimus. Myös kiinteistökauppaa koskeva esisopimus vaatii kaupanvahvistajan todistuksen. Osituksessa tai perinnönjaossa kaupanvahvistusta ei käytetä.

Kaupanvahvistaja tarkastaa osapuolten henkilöllisyyden ja sen, että luovutuskirja täyttää lakisääteiset muotovaatimukset. Allekirjoitushetkellä osapuolten on voitava todistaa henkilöllisyytensä. Ilman kaupanvahvistusta luovutus on mitätön, eikä ostaja voi saada lainhuutoa kiinteistöön.

Tiedot kaikista kaupanvahvistajista löytyvät kaupanvahvistajarekisteristä.

Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa tehty sähköinen kiinteistönluovutus ei vaadi kaupanvahvistusta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKankaanpään kaupunki
Palvelusta vastaaKankaanpään kaupunki
Alue Kankaanpää
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kankaanpään kaupunki
Päivitetty: 22.11.2019