suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ruokavirasto

Kasvinterveystodistuspalvelu

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Kasvinterveystodistus (Phytosanitary Certificate) on kansainvälisessä kaupassa käytettävä asiakirja, jonka myöntää viejämaan kasvinterveysviranomainen vastaanottajamaan vaatimukset täyttäville lähetyksille. Suomessa kasvinterveystodistuksen myöntää Ruokavirasto. Kasvinterveystodistus on lähetyskohtainen ja maksullinen. Todistus vaaditaan yleensä alla olevilta tuotteilta. Vaatimukset kuitenkin vaih ...

Toimi näin

Kasvinterveystodistusta haetaan tekemällä vienti-ilmoitus Ruokavirastoon. Ilmoitus on tehtävä vähintään 14 päivää ennen vientiä. Vienti-ilmoitus tehdään joko sähköisesti Ruokaviraston verkkopalvelussa, tai lähettämällä ilmoitus lomakkeella Ruokavirastoon. Ilmoituslomake löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta. Ruokaviraston sähköiseen kasvinterveystodistuspalveluun pitää rekisteröityä.

Kenelle ja millä ehdoin

Kasvinterveystodistusta haetaan tekemällä vienti-ilmoitus Ruokavirastoon. Ilmoitus on tehtävä vähintään 14 päivää ennen vientiä.

Jotta Ruokavirasto voi myöntää tuotteelle viennissä vaadittavan kasvinterveystodistuksen, on viejän kuuluttava Ruokaviraston kasvinterveys- ja taimiaineistorekisteriin. Kasvinterveys- ja taimiaineistorekisteriin pitää rekisteröityä, jos ammattimaisesti markkinoi kasveja tai kasvituotteita, joiden mukana voi levitä vaarallisia kasvitauteja ja tuholaisia, tai jos tuo maahan tai vie maasta kasvinterveystodistusta edellyttäviä tuotteita. Ruokaviraston verkkosivuilla on saatavilla tietoa kasvinterveys- ja taimiaineistorekisteriin kuulumista edellyttävistä toiminnoista ja rekisteröimistä vaativista kasveista. Rekisteröityminen koskee myös taimitarhakasvien sekä puisen pakkausmateriaalin markkinoimista, tuontia ja vientiä.

Halutessaan Ruokavirasto voi tarkastaa vientieräkohtaisesti vastaanottajamaan vaatimusten täyttymisen.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Ruokavirasto

Palvelusta vastaa

Ruokavirasto
Tekstistä vastaa: Ruokavirasto
Päivitetty: 4.1.2023